Brazilski oraščići se oduvijek hvale kao ukusan način da popravimo imunološki sustav pa čak i da se zaštitimo od raka. No, čini se da mineral koji ova poslastica sadrži može utjecati na razinu kolesterola te povećati rizik od bolesti srca, tvrde istraživači sa Sveučilišta Warwick.
Do otkrića je došlo kada je studija ukazala na to da bi povećana količina selena u krvi, minerala koji brazilski oraščić prirodno sadrži, baš kao i riba i meso, mogla povećati i razinu kolesterola.
Ispitanici koji su imali najviši nivo selena u krvi redovito su konzumirali dodatke prehrani koji ovaj mineral. No, velike količine brazilskih oraščića i hrane bogate selenom može imati identičan efekt.
Kaj to znači uopće ne jesti ili ne tamaniti dnevno pola kile? Jer nije isto ako se šopaš sa nečim ili ak tu i tam uzmeš malo zato kaj ti došla želja. Isto kao čokolada, kava, vino i milijun drugih stvari...