potiče razvoj na više razina

Dječja psihologinja roditeljima: 'Svaki dan se bar kratko poigrajte s djetetom, to je neprocjenjivo'

Shuttershock
25.02.2023.
u 19:02

"Važno je i da djetetu u igri dopuštate da vas vodi umjesto da mu namećete svoju viziju. Vi morate njega slijediti i komentirati aktivnosti koje radi, kako bi dijete dulje ostalo angažirano i uključeno", rekla je.

Anketa napravljena među 500 roditelja djece u dobi od tri do deset godina otkrila je da je samo polovica njih (49%) svjesna da igranje s djecom znatno pomaže uspostaviti kvalitetnije i čvršće odnose između njih i njihovih mališana.

Kad je riječ o tome tko bira čega će se igrati 51% kaže da oni i djeca to čine podjednako; premda četvrtina roditelja priznaje da ponekad zaboravi koliko je za djecu važno to vrijeme koje provedu u igri.

Što majke najviše žele dobiti na dar? Možda ćete se iznenaditi

1/6

„Igra je ključna za razvoj djeteta, a mi kao odrasli lako možemo zaboraviti koliko radosti nosi", rekla je za Mirror dječja psihologinja dr. Elizabeth Kilbey, inače autorica spomenute ankete.

Roditeljima je poručila i da ne trebaju uvijek imati pametne ideje za igru s djetetom, već naglasak treba biti na vremenu koje s njim provode radeći nešto u čemu oboje uživaju.

"Važno je i da djetetu u igri dopuštate da vas vodi, umjesto da mu namećete svoju viziju. Vi morate slijediti i komentirati aktivnosti koje dijete radi, kako bi ono dulje ostalo angažirano i uključeno", rekla je.

Njena je anketa pokazala i da se roditelji u prosjeku sa svojom djecom igraju 36 minuta dnevno; a trebali bi, kaže Kilbey, za to odvojiti barem deset minuta više.

„Znamo da je igranje od vitalnog značaja za rast i razvoj djece jer je kroz igru djeca promatraju svijet i s njim eksperimentiraju", dodala je.

Savjeti dr. Kilbey za igranje s djetetom 

  • Neka vas dijete vodi: Puštanje da ono odlučuje što ćete skupa raditi i komentiranje tih aktivnosti pomaže da dijete ostanu angažirano, jer ga zanima čuti ono što vi govorite.
  • Miks igara: Povremeno je važno uvesti  i djetetu i neke nove vrste igre - ako ste navikli na konvencionalnu igru, isprobajte digitalnu igru i obrnuto. Sposobnost kombiniranja digitalne igre s fizičkim igračkama pomaže da dijete razvije širi raspon vještina i podržava njegov razvoj u komunikaciji i u interakciji.
  • Sve može poslužiti: Igranje ne mora biti komplicirano, a možete koristiti stvari koje već imate kod kuće. Uvijek zapamtite da se mališani u svakom slučaju samo raduju zabavi i vremenu s vama.
  • I kratka igra može značiti puno: dobro je održati nekoliko kraćih sesija igranja koje su usredotočene samo na jednu određenu aktivnost, tako da dijete bude potpuno angažirano i da može iz igre izvući maksimum.

Mama koja ne razlikuje svoje blizanke osmislila super trik: 'Ovo funkcionira odlično'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije