Kako je pogača aromatična i slatka sama po sebi idealno joj pristaje malo vanilije, ruma i muscovado tamnog šećera na vrhu koji se lijepo zapeče i karamelizira. Ovako se zaokruže svi okusi i puding dobije jednu novu dimenziju. Vi možete nadodati začine po želji, poput cimeta, đumbira i sličnih začina – predlaže gastroblogerica Nina Mrvica.
Puding od ostataka pogače (pince) s engleskom kremom
Sastojci:
- 280 g pogače (sirnice, pince) ili brioche peciva
- 250 ml mlijeka
- 250 ml vrhnja za šlag
- 80 g šećera
- 3 jaja L veličine
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1 žličica ruma, po želji
- maslac za premazivanje, oko 25 g sobne temperature
- 2 žlice tamnog muscovado šećera, po želji
- listići badema, po želji
Za englesku kremu:
- 350 ml mlijeka
- 150 ml vrhnja za šlag
- 1 mahuna vanilije ili žličica ekstrakta vanilije
- 4 žumanjka (L jaje)
- 30 g šećera (2 žlice)
- 1 žličica gustina (škrobno brašno)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite posudu za pečenje približnih dimenzija 25 x 20 cm. Posudu premažite maslacem. Pincu natrgajte na komade ili izrežite na kocke pa je posložite u posudu. U zasebnoj posudi pjenjačom pomiješajte mlijeko, vrhnje za šlag, šećer, jaja, vaniliju, sol i rum. Smjesu prelijte preko komadića pince, sve pospite smeđim šećerom i listićima badema. Pecite 35-40 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju. Za to vrijeme napravite englesku kremu.
U lonac s debljim dnom stavite mlijeko i vrhnje za kuhanje te ih na srednje jakoj vatri zagrijte. Ako koristite mahunu vanilije tada je prepolovite te sastružite sjemenke i stavite ih u mlijeko i vrhnje. Ostavite mlijeko i vrhnje desetak minuta kako bi se vanilija lijepo infuzirala. Ako vam smetaju sjemenke tada mlijeko s vrhnjem procijedite prije daljnjeg korištenja. U zasebnoj posudi pjenjačom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete kremastu i povezanu teksturu. Ako ne koristite mahunu već ekstrakt ili vanilin šećer tada ga dodajte sa šećerom pa sve izradite pjenjačom. Na kraju dodajte gustin te ga sjedinite sa smjesom. Mlijeko dolijevajte u tankom mlazu miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Ako vam je lakše dodajte malo mlijeka, promiješajte pa ponovo dodajte malo i tako ponavljate. Bitno je da temperirate žumanjke kako se ne bi skuhali u vrućem mlijeku te da mlijeko dodajte postepeno. Kada ste dodali polovinu mlijeka ostatak možete dodati u većem mlazu. Sve vratite u lonac te na srednje jako vatri miješajte pjenjačom oko 3 minute. U kremu uronite žlicu, izvadite te prstom prođite po stražnjoj strani žlice. Ako se krema ne povezuje već je vidljiva crta kuda ste prošli prstom tada je gotova. Kremu možete odmah koristiti. Ostatak kreme spremite u hladnjak te potrošite unutar 5 dana. Po toplom pudingu od pogače prelijte malo engleske kreme.
Savjet više
- Puding od kruha ili peciva možete raditi i u slanoj varijanti te kombinirati sireve, gljive, začine i sl.
- Rum možete potpuno izostaviti ili ga zamijeniti likerom po želji (liker od naranče se lijepo uklapa).
- Svježe voće možete dodati odmah i tako peći puding ili ga dodati na kraju i posuti po pudingu (brusnice, borovnice, kupine, jagode i sl.)
- Ako ne želite raditi englesku kremu puding možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije ili samog.
- Puding možete peći u više zasebnih zdjelica umjesto u jednoj manjoj.
- Ako ne želite koristiti tamni muscovado šećer tada povećajte količinu ukupnog šećera s 80 na 100 g.
- Umjesto vrhnja za šlag možete koristiti samo mlijeko (500 ml), savjetujem da tada koristite punomasno.