Cheesecake je jedan od najpopularnijih kolača na svijetu. Vole ga svi – od onih najmlađih do najstarijih. Njegova prozračnost i lakoća čini ga savršenim za ljetne dane koji nam se bliže. Uz njega možete kombinirati razno sezonsko voće kako bi mu dali još jednu posebnu notu okusa. I, iako smo već svi navikli na klasične recepte za cheesecake, Simply Recipes nam donosi veganski recept savršen za sve one koji žele isprobati nešto novo i drugačije.
Mnogi od trikova za odličan kolač od sira i dalje vrijede za veganski cheesecake:
- Krem sir treba omekšati na sobnoj temperaturi kako bi se osiguralo kremasto i glatko punjenje.
- Lagano lupnite posudu nekoliko puta o radnu površinu prije pečenja kako biste spriječili pojavu mjehurića zraka.
- Pečeni cheesecake stavite u hladnjak preko noći za najbolju moguću teksturu. Na taj će se način lijepo stegnuti i okusi će se stopiti.
- Za savršene kriške, namočite nož toplom vodom između svakog reza.
Sastojci:
Za podlogu od keksa:
- 1 i pol šalica mljevenih veganskih keksi po izboru (oko 10 cijelih keksi)
- 1/3 šalice veganskog maslaca, otopljenog
- 2 žlice šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice soli
Za nadjev:
- 225 grama veganskog krem sira, sobne temperature
- 1 šalica kokosovog vrhnja
- 2/3 šalice šećera
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 2 žlice kokosovog ulja, otopljenog
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Dodaci po želji:
- Svježe voće, poput malina ili jagoda
- Džem od bobica
- Šlag od kokosa
- Šećer u prahu
Upute:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano namastite stranice kalupa za tortu pomoću veganskog maslaca ili ulja. Izrežite okrugli komad papira za pečenje kako biste obložili dno.
2. Dodajte mljevene, otopljeni veganski maslac, šećer, cimet i sol u zdjelu srednje veličine. Miješajte dok se potpuno ne sjedini.
3. Čvrsto ravnomjerno utisnite smjesu u dno kalupa, dopuštajući da se sa strane formira rub visok oko tri centimetara.
4. Dodajte omekšali krem sir u veliku zdjelu. Pomoću električne miješalice miješajte krem sir dok ne postane gladak. Dodajte kokosovo vrhnje i šećer i miksajte dok se dobro ne sjedini.
5. Dodajte kukuruzni škrob, otopljeno kokosovo ulje, limunov sok i vaniliju. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
6. Smjesu prelijte preko mljevenih keksi u kalupu. Lagano lupnite nekoliko puta o radnu površinu kako biste uklonili sve mjehuriće zraka. Pecite dok kolač od sira ne počne rumeniti oko rubova (45 do 55 minuta). Imajte na umu da će se torta od sira dosta stisnuti u hladnjaku.
7. Pustite da se ohladi na rešetki 20 minuta, a zatim prebacite u hladnjak na najmanje 5 sati, najbolje preko noći.
8. Kada ste spremni za posluživanje kolača, prođite nožem oko ruba cheesecakea i uklonite stranice kalupa za pečenje. Po želji, dodajte bobičasto voće, džem ili tučeno vrhnje od kokosa.
9. Čuvajte u hladnjaku do 5 dana pokriveno plastičnom folijom ili u hermetički zatvorenoj posudi.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: