Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet liječnika

Muče vas bolovi u leđima? Izbjegavajte ove pokrete!

shutterstock
07.05.2024.
u 08:00

Stručnjaci snažno preporučuju izbjegavanje ove kombinacije pokreta, posebno ako već imate bolove u leđima.

Procjenjuje se da 8% odraslih pati od trajne ili kronične boli u leđima koja ograničava njihove dnevne aktivnosti. Liječnici za kralježnicu imaju vrlo specifičnu poruku za ljude koji hodaju uokolo s bolovima u leđima - ne forsirajte se! Izvođenje određenih pokreta, posebno kada je riječ o leđima, može biti izuzetno štetno, posebno za one koji već imaju problema s bolovima u leđima, piše HuffPost

Dr. Arthur Jenkins, liječnik za kralježnicu i neurokirurg, upozorava na jednu takvu kombinaciju pokreta nazvanu BLT - savijanje, podizanje i uvijanje. Stručnjaci snažno preporučuju izbjegavanje ove kombinacije pokreta, posebno ako već imate bolove u leđima. Evo zašto:

VEZANI ČLANCI: 

BLT može povećati rizik od diskus hernije, što je stanje kada se diskovi između kralježaka u kralježnici oštete ili puknu, stavljajući pritisak na živce u spinalnom kanalu. Ovo stanje obično prati oštećenje vanjskog prstena diska, što stvara predispoziciju za herniju.

Primjeri aktivnosti koji uključuju BLT su čišćenje snijega, podizanje dječje autosjedalice iz automobila ili premještanje prtljage tijekom putovanja. Ovi pokreti mogu stvoriti veliko opterećenje na kralježnici, posebno ako se izvode na nepravilan način ili bez pravilne podrške mišića trbuha i leđa. Umjesto BLT-a, preporučuje se pravilno podizanje i kretanje:

  • Okrenite se prema onome što podižete, zadržavajući leđa ravno.
  • Koristite noge umjesto leđa za podizanje, i uvijek uključite trbušne mišiće.
  • Stabilizirajte se dok podižete nešto s poda, stavljajući ruke kao potporu i jednu nogu ispruženu iza sebe radi ravnoteže.

VEZANI ČLANCI: 

Osim toga, važno je jačati mišiće jezgre kako bi se smanjio napor na kralježnici. Vježbe poput planka i mosta mogu pomoći u jačanju ovih mišića. Ako imate bolove u leđima, važno je potražiti funkcionalnu rehabilitaciju umjesto mirovanja u krevetu. Aktivnosti poput joge i fizikalne terapije mogu pomoći u ublažavanju boli i jačanju mišića.

Uz to, ako imate simptome diskus hernije koji komprimiraju živce, važno je konzultirati se s liječnikom ili kirurgom za kralježnicu radi daljnjeg liječenja. Izbjegavanje pokreta poput BLT-a može vam pomoći da ostanete što je moguće zdraviji dok se oporavljate.

Stručnjak otkrio najgoru pozu za spavanje: 'Ona najviše šteti vašim leđima'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije