Meni je kuhanje ljubav – izgovara Anka Tomić dok za tople ljetne večeri sjedimo u njezinu restoranu Kod Paveta u samom srcu grada Visa.
Sve joj prođe kroz ruke
Tanjur na kojem su bile poslužene artičoke s mladim bobom i graškom (120 kuna) već je bio “počišćen”, ni sladoledu koji smo uzeli umjesto netom nestalih domaćih kolača nije bilo ni traga kada je gazdarica govorila da je podrijetlom iz Drniša. I da je dugo godina radila u Zagrebu u banci, dok nije samu sebe uhvatila kako je jako nezadovoljna onim što jede.
Sljedeći je korak bila selidba na rodni otok njezina supruga, a posao u banci zamijenila je radom na polju i u restoranu koji je nazvala po svom svekru za kojeg kaže da je bio iznimno vrijedan i pametan čovjek.
Namirnice koje priprema domaće su proizvodnje, iznikle u njezinu polju ili kupljene kod provjerenih mesara. Od ponude ribe je odustala jer je nema toliko da ne bi morala spremati zamrznutu:
– Ne volim zamrznuto, a ono što ja ne jedem neću nuditi ni drugom – objašnjava nam Anka.
Sve što se u kuhinji restorana priprema prođe kroz Ankine ruke, one kojima svakoga dana mijesi njoke od svog krumpira.
Pitamo je zalaze li k njoj bogati i slavni gosti, je li netko od glumačke ekipe filma Mamma Mia jeo u njezinu restoranu. Uzvraća da ne zna jer je sve vrijeme u kuhinji, ali da joj to i nije bitno jer je njoj svaki gost jednak i jednako kuha za sve. Tu brigu i pažnju koju posvećuje gostima oni joj vraćaju tako da se svake sezone k njoj iznova vraćaju:
– Živim od ljudi koji se vraćaju svake godine i stranaca koji su ovdje kupili kuće – kaže Anka Tomić.
Nema dosade
Na otoku ona živi cijelu godinu. Nije joj dosadno kad turisti odu i na Visu ostane domaći svijet jer sve vrijeme ima posla – uređuje polje, bere masline, stavlja krumpir u zemlju... U čas tako prođe godina i dođe vrijeme za novu turističku sezonu i objed Kod Paveta gdje Anka Tomić, između ostalog, kuha iznimno ukusan tradicionalni specijalitet – dalmatinsku pašticadu s domaćim njokima (150 kuna).