MAKSIMIRSKA 128 Sponzori žele pobjeći iz kluba, i kad se potroši novac od Eduarda, Modrića i Ćorluke, može se očekivati da će Mamić krenuti Berlusconijevim stopama i smanjivati visoke ugovore

Dinamovci moraju biti spremni na manje plaće

27.03.2009.
u 19:12

Igrači Dinama i Hajduka jako dobro žive, imaju sjajne ugovore, pogotovo za hrvatske prilike. No, recesija se osjeća i u našem, a ne samo u svjetskom nogometu. Ne bude li brzog i kvalitetnog preslagivanja troškova, mogao bi se i kod nas pojaviti slučaj kakav trese nekadašnjeg jugoslavenskog nogometnog diva Crvenu zvezdu koja je pred bankrotom. I nije kriza samo kod nas, španjolski Villarreal, koji još igra u Ligi prvaka, u neviđenim je teškoćama, klub plaća polovicu igrača, drugu polovicu ignorira jer nema novca.

U Dinamu 150 zaposlenih
Da polako situacija dogorijeva do noktiju vidi se i po sponzorima. Koliko znamo, s Dinamom niti jedan sponzor kojemu je istekao ugovor nije želio produljiti ugovor, a svi sadašnji sponzori žele ugovore revidirati i smanjiti davanja. I upitno je kako će naši najjači klubovi, Dinamo i Hajduk, dalje puniti svoje proračune. Dinamo ima 150 zaposlenih, ne računajući Lokomotivu, a svaki mjesec nije lako isplatiti taj novac. Zasad to rade Tottenham, Arsenal i društvo kojima je Dinamo prodao svoje igrače. Rate od prodaje kapat će još neko vrijeme, no upitno je što će biti nakon toga.

TV prava kod nas su zanemariva, sponzori bježe, suveniri gotovo da i ne postoje, ulaznice se ne prodaju. A pogoni rade, nešto proizvode, ali to nikomu ne mogu prodati. Primjerice, igra li Dinamo noćnu utakmicu, samo rasvjeta stoji više od 73 tisuće kuna, a tu su i suci, redari..., i nema šanse da Dinamo pokrije troškove utakmice.

Apsolutno najviše novca odlazi na prvu momčad. A gdje su još zaposleni u klubu, na održavanju stadiona, treneri u omladinskoj školi, stipendisti.

Dio troškova pokriva grad Zagreb, oko 25 posto proračuna puni se na taj način, no taj novac dostatan je tek za održavanje derutnog stadiona i omladinsku školu.

Bišćan kao Gattuso
Čini se da se bliži dan kad će Zdravko Mamić, ali i Mate Peroš u Hajduku, morati sjesti za stol s igračima i pokušati im objasniti situaciju.

Kao što je Berlusconi naredio Milanovu direktoru Gallianiju da za 30 posto smanji plaće igračima.

– Bude li tako, pristat ću na smanjenje ugovora s Milanom – brzo je pozitivno reagirao Gennaro Gattuso.

Kako će na to reagirati Bišćan, Kovač, Butina, Calello, Morales i ostalo maksimirsko društvo prilično je upitno. No, i oni bi morali biti svjesni da su plaćeni i dovedeni za europske iskorake, a da tih iskoraka nema.

Doduše, za prevelike investicije koje još nisu donijele rezultate odgovorna je i uprava, Dinamo je u zadnje dvije godine potrošio gotovo 20 milijuna eura na igrače, a rezultati su ostali na razini hrvatskih, nikako željenih europskih. Da ne bi završili u amaterizmu, svi će morati dobro promisliti kako dalje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije