Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJI IZ 2. KOLA

Pogledajte Večernjakovu momčad kola. Jedan je igrač nadmašio sva očekivanja

Euro 2024 - Georgia v Czech Republic
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
1/4
24.06.2024.
u 16:00

Nedodirljivi naslov najboljeg igrača kola ne ide Gündoganu, već vrataru gruzijske reprezentaciju Giorgiu Mamardashviliju koji je u remiju protiv Češke (1:1) imao jednu od najboljih vratarskih izvedbi u povijesti europskih prvenstava

U subotu je završeno drugo kolo grupne faze Europskog prvenstva u Njemačkoj. Nakon analize svih utakmica i uspoređivanja učinaka i dojma svih igrača smo, kao i za prvo kolo, izabrali najbolju jedanaestorku igrača u drugom kolu Eura. Podsjetimo, najbolja momčad prvog kola u izboru Večernjeg lista je u formaciji 4-3-3 izgledala ovako: Simon – Muldur, Bastoni, Krejči, Janža – Ruiz, Xhaka, Kroos – Güler, Gakpo, Musiala.

Kroos i Ruiz bili blizu

Postava drugog kola izgledat će nijansu drukčije u smislu formacije (4-2-3-1), ali u potpunosti drukčije u smislu igrača jer nijedan od njih nije uspio ponovno zauzeti mjesto u momčadi kola, iako su dvojica bila jako blizu. Toni Kroos i Fabián Ruiz su nakon fenomenalnih izvedbi protiv Škotske, odnosno Hrvatske opet odigrali briljantne utakmice protiv Mađarske, odnosno Italije, no ipak je nekoliko pojedinaca odigralo nešto bolje utakmice od njih. U veznoj liniji odlučili smo se za Pierre-Emilea Højbjerga koji je zaustavljao i čistio sve na sredini terena u 1:1 remiju protiv favorizirane Engleske te možda bio i glavni razlog zašto Englezi nisu uzeli cijeli plijen u toj utakmici, dok je s druge strane Pedri u susretu Španjolske i Italije bio konstantna prijetnja suparniku, kreacijom, ali i dolascima u završnicu (tri udarca). Bio je Pedri u tom susretu kao osa za Talijane. Ispred njih trio u sredini zaokružuje fantastični kapetan Elfa Ilkay Gündogan koji u njemačkoj reprezentaciji igra ofenzivniju ulogu, na "desetci". Protiv Mađarske je prvo asistirao Musiali za vodstvo, a potom i sam postigao pogodak za 2:0. Uz takav učinak i brojna sjajna dodavanja kojima je razlamao obranu Mađara, definitivno je jedan od najboljih igrača kola. Za poziciju u veznom redu su, osim Kroosa i Ruiza, konkurirali i Kante, Šaparenko i De Bruyne.

GALERIJA Vatrene će protiv Talijana bodriti i ova poznata lica, pogledajte prizore iz Leipziga

Euro 2024 - Georgia v Czech Republic
1/9

Međutim, nedodirljivi naslov najboljeg igrača kola ne ide Gündoganu, već vrataru gruzijske reprezentaciju Giorgiu Mamardashviliju koji je u remiju protiv Češke (1:1) imao jednu od najboljih vratarskih izvedbi u povijesti europskih prvenstava. Vratar Valencije obranio je čak šest udaraca iz kaznenog prostora, te ukupno 11, što je drugi najbolji učinak u povijesti EP-a. Više obrana na jednoj utakmici, njih 12, imao je samo latvijski vratar Alexander Kolinko na Euru 2004. u utakmici protiv Njemačke. Kao još jednog kandidata ističemo belgijskog vratara Koena Casteelsa, no nije bio ni blizu upadanja u ovu postavu pored Mamardashvilija.

Ispred mladog 23-godišnjeg vratara na stoperskim pozicijama se nalaze dva veterana, najstariji igrač u povijesti europskih prvenstava, 41-godišnji Pepe te iskusni 36-godišnji austrijski branič Gernot Trauner. Austrijanac je zabio sjajan pogodak glavom protiv Poljske u 3:1 pobjedi, ali i bez greške odradio svoje obrambene zadatke, a Pepe je u 3:0 pobjedi Portugala protiv Turske bio pravovremen u reakcijama, s čak sedam očišćenih opasnosti. Kao najbolji bekovi su izabrani Žan Karničnik s jedne i Oleksandr Zinčenko s druge strane. Karničnik je u 1:1 remiju svoje Slovenije protiv Srbije praktički sam sve napravio za pogodak, "ukrao" loptu, iznio je gotovo 50 metara, dodao na stranu te na kraju na petercu realizacijom sam završio akciju, a uz to imao dobru utakmicu i u ostalim segmentima. Ukrajinac Zinčenko je u 2:1 pobjedi protiv Slovačke asistirao Šaparenku za izjednačujući pogodak te bio vrlo dobar u obrani, s po četiri uspješna starta i očišćene opasnosti te s 10/11 u duelima. Još neki kandidati za mjesta u obrani bili su Rudiger, Cucurella i Kimmich.

Williams otkriće Eura

Kao i u prvom kolu, u izboru za momčad drugog kola Eura najslabija je bila konkurencija među napadačima. Od centralnih napadača svake od 24 reprezentacije na Euru (igralo ih ukupno 49), samo šest ih se upisalo u listu strijelaca; Kane, Arnautović, Piatek, Jaremčuk, Mikautadze, Schick, a od tog društva prednost smo dali Romanu Jaremčuku koji je ušao s klupe te fenomenalnim primanjem lopte i isto tako fenomenalnom završnicom kompletirao preokret Ukrajine protiv Slovačke.

Na krilima je bilo iznimno puno kandidata, ali u ovom kolu su najviše pokazali Bernardo Silva u slavlju Portugala protiv Turske te možda i otkriće turnira Nico Williams koji je bio najbolji igrač Španjolske pri apsolutnoj dominaciji protiv Italije te "isprovocirao" autogol Calafiorija svojim ubačajem. Desni bek Italije Giovanni Di Lorenzo i lijevi bek Turske Ferdi Kadioğlu su se protiv Williamsa i Silve vrtjeli kao na ringišpilu i gotovo sigurno te utakmice žele zaboraviti. Za nekoliko dana izabiremo najbolju momčad trećeg kola Eura, ali i najbolju momčad kompletne grupne faze.

VIDEO Leipzigom odzvanjaju hrvatske pjesme, vijore se divovske navijačke zastave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije