Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAPETAN PORTUGALA

Ronaldo plače, ali ne posustaje: Sada s trona želi skinuti Modrića

Euro 2024 - Round of 16 - Portugal v Slovenia
Foto: Heiko Becker/REUTERS
1/6
03.07.2024.
u 08:30

Cristiano je na Euru 2024. na travnjaku proveo 366 minuta, prevalio 37,27 km ili prosječno 8,75 km po utakmici

Jedan u nizu rekorda kroz cijelu Ronaldovu karijeru dobio je prekjučer gotovo pa šokantan i zamalo fatalan dodatak: Oblakova obrana Cristianova šuta s bijele točke povećala je brojku Portugalčevih promašenih penala na čak 30! U toj neslavnoj kategoriji još uvijek prednjači Lionel Messi s 31 neiskorištenim jedanaestercem, no ako se gledaju samo nastupi za A reprezentaciju, onda je tu CR7 ipak ispred Argentinca: 8:5. Pritom (za sada) u obzir ne uzimamo jedanaesterce u raspucavanjima, jer oni su ipak posebna kategorija i ne ulaze u službene statistike.

U svojoj bogatoj klupskoj i reprezentativnoj karijeri Cristiano Ronaldo postigao je ukupno 895 pogodaka, od toga 163 iz penala. U svojim je klubovima oduvijek bio određen kao izvođač jedanaesteraca, od svojih ranih dana u Manchester Unitedu do danas u saudijskom Al-Nassru. Ukupno je portugalski napadač promašio 22 penala u dresovima svojih klubova: čak 13 za Real Madrid, pet za Juventus i četiri za Manchester United. U svom sadašnjem klubu Al-Nassru nije promašio ni jedan od čak 14 jedanaesteraca.

Osmorica sretnika

U reprezentaciji Portugala Ronaldo je promašio čak osam jedanaesteraca, a posljednji je bio onaj koji mu je Slovenac Jan Oblak obranio u osmini finala Europskog prvenstva. Preostala sedmorica vratara pred kojima su izvođaču penala Ronaldu zaklecala koljena bili su Gavin Bazunu iz Irske (2021.), Iranac Beiranvand (2018.), Latvijac Vanins (2016.), Austrijanac Almer (2016.), Bugarin Stojanov (2016.), Turčin Volkan (2012.) i Danac Sörensen (2006.).

Na tom popisu sretnika strši ime nekada sjajnoga bugarskoga golmana Vladislava Stojanova, koji se može pohvaliti da je Cristianu Ronaldu obranio dva jedanaesterca. Stojanov je Portugalca s bijele točke razoružao i 2014. godine u Sofiji u utakmici Lige prvaka Ludogorec – Real Madrid. A Ronaldova prava noćna mora bio je nekadašnji vratar Almerije i Valencije, Brazilac Diego Alves, koji mu je čak tri puta obranio kaznene udarce: 2009., 2015. i 2017. godine.

No vratimo se načas Cristianu Ronaldu i njegovim penalima. Naime, čak devet puta u karijeri Portugalac je sudjelovao u raspucavanju jedanaesteraca; od toga tri puta s portugalskom reprezentacijom, i sva tri puta u njima je postizao pogotke – protiv Engleske 2004. i 2006. te protiv Slovenije 2024. – u sva tri navrata Portugal je prošao dalje.

To znači da je Cristiano Ronaldo zapravo u Njemačkoj, kao sudionik četvrtfinala, spreman za nove rekorde. Oni koje već posjeduje na Eurima su sljedeći: s 14 pogodaka najbolji je strijelac (drugi Platini 9), jedini je igrač u povijesti koji je nastupio na šest turnira EP-a, ima rekordnih 29 nastupa na završnim turnirima (drugi Pepe 22), jedini je igrač koji je bio strijelac na pet EP-a, ima rekordnih 79 nastupa u kvalifikacijama za EP i na EP-u (drugi Modrić 62) te 55 postignutih pogodaka u kvalifikacijama i na Eurima (drugi Kane 29).

Čeka se pogodak

E sad, što Cristianu Ronaldu još nedostaje, odnosno koji rekord još može srušiti ovoga srpnja na Euru? Postigne li barem jedan pogodak, postat će najstariji strijelac u povijesti europskih prvenstava. Tu poziciju sada drži Luka Modrić, strijelac protiv Italije s 38 godina i 269 dana. Uđe li Portugal u finale i Ronaldo u njemu postigne gol, bit će i najstariji strijelac u finalima. Za sada je to Talijan Leonardo Bonucci, strijelac u finalu 2021. s 34 godine i 71 danom.

I uđe li Portugal u finale, a Ronaldo zaigra, bit će i najstariji nogometaš koji je ikada nastupio u finalu. Za sada je to Nijemac Jens Lehman, star 38 godina i 232 dana u finalu 2008. godine. A posreći li se Portugalu da osvoji europski naslov, Ronaldo bi dostigao Španjolca Ikera Casillasa – do sada jedinoga kapetana koji je pobjednički pehar podigao dva puta, 2008. i 2012. godine. Naravno, u svim kategorijama koje nedostaju Ronaldu – osim ove posljednje – kandidat za novoga vladara je i njegov 41-godišnji suigrač Pepe.

Cristiano je na turniru u Njemačkoj za sada skupio četiri nastupa, na travnjaku je proveo 366 minuta, prevalio 37.27 km (prosječno 8,75 km po utakmici), a najveća brzina koju je razvio iznosi 32,71 km/h. Najbrži sprint izveo je Slovenac Šeško: 35,9 km/h. Ronaldo je uvjerljivo najbolji u kategoriji šuteva ili pokušaja šuteva: ima ih ukupno 20, od toga osam u okvir.

>> Otkrivene plaće izbornika! Dalić zarađuje golem iznos, no nije niti u prvih 10

Euro 2024 - Round of 16 - Portugal v Slovenia
1/24
 
 

Komentara 3

NO
novabit
10:17 03.07.2024.

Daliću dati Otkaz ili Opomenu pred Otkaz. Sramota je i neuspjeh da nismo pošli grupu! Talijani očajni. Daliću nepobjeđuju penzioneri već borci!! Imao si igrače na klupi no nisi im dao priliku a neke nisi ni zvao, plade si zapostavio! Zašto bi mi tebi dali priliku ako ti ne daješ mladima priliku???? Od stare slave se ne živi!

Avatar southman
southman
09:06 03.07.2024.

Od 193 izvedena penala realizirao čak 163 i vi to nazivate lošom statistikom ?? Pa to je čak 85% uspješnosti !! A u raspucavanjima sve zabio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije