sporno palmino ulje

Borba protiv masnoća: Francuski Senat izglasao "Nutella porez"

nutella
14.11.2012.
u 22:58

Francuski senat je odobrio tzv. "Nutella porez" koji donosi četiri puta veći namet na palmino ulje kako bi pokušali smanjiti konzumaciju ulja punog zasićenih masnoća.

Francuski senat je odobrio tzv. \"Nutella porez\" koji donosi četiri puta veći namet na palmino ulje, ključni sastojak za mazanje čokolade, kako bi pokušali smanjiti konzumaciju ulja punog zasićenih masnoća, piše France24.

Usprkos protestima država izvoznica palminog ulja, kao što su Malezija i Obale Slonovače, francuski zastupnici su sa 212 glasova za i 133 protiv odobrili taj amandman kojim se porez diže sa oko 100 na 400 eura.

Neće mijenjati originalni recept

Socijalist Yves Daudigny je kazao da je \"palmino ulje puno zasićenih masnoća i da ima loše efekte po zdravlje\". Malezija se žalila zbog takve odluke te su poručili Francuzima da najviše loših masnoća dobivaju iz mesa i sira. Proizvođač Nutelle, Ferrero, je poručio da neće mijenjati originalni recept sa palminim uljem.

- Čak i ako odobre porez, nećemo mijenjati recept - kazao je predsjednik francuske podružnice Ferrera, Fredric Thil. Palmino ulje pronađeno je i u mnogim drugim proizvodima, kao što su kolači, torte i čipsevi. Senatori će još jedanput glasati o ovom prijedlogu koji treba proći i Donji dom parlamenta, Nacionalnu skupštinu.

>>Uskoro ekočokolade s bučom i sezamom

 

Ključne riječi

Komentara 9

ST
stefj
06:36 15.11.2012.

Baš me zanima da li bi taj porez uveli da palme rastu u Francuskoj...

IR
irani.
07:36 15.11.2012.

Kao i obicno, tu uvijek ima dosta politike i sovinizma Prije par godina USA su pokusali nesto slicno oko masnoce u hrani i udarili su na francuske sireve, jer su McDonaldsi itd preveliki zalogaj. Smatram kako bi se trebalo vrlolo energicno i odlucno krenuti u drasticnom povecanju poreza na stetne masnoce, bez obzira na nacionalnost istih (masnoca).

AU
autoritet
23:50 14.11.2012.

Koje gluposti! društvo rastaču banke a ne Nutella, ali banke nitko ne smije taknuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije