Tehnologija u zdravstvu

Koje sve inovacije u području zdravlja podupire Europa – čak četiri projekta su iz Hrvatske

storyeditor/2022-06-23/megi.jpeg
MINDSMITHS
26.06.2022.
u 09:52

Inače, ovo je četvrta godina da program potpora funkcionira unutar EU, a kandidiralo se 80 projekata. EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS) podržava razvoj inovacija u zdravstvu u zemljama srednje, istočne i južne Europe te je pokrenuo inicijative koje su ocijenjene kao napredne prema europskoj tablici rezultata za inovacije.

Europski institut za inovacije i tehnologiju u segmentu zdravlja za srednju istočnu i južnu Europu (EIT Health RIS) odabrao je projekte koje će financirati u ovoj godini. Radi se o programima za pomoć projektima za provjeru koncepta inovacije u zdravstvu. U ranoj fazi programa za dobivanje potpore odabran je rekordan broj od 20 inovacija. Ove godine iz Hrvatske su odabrana četiri perspektivna projekta, više nego iz bilo koje druge zemlje srednje i istočne Europe.

Inače, ovo je četvrta godina da program potpora funkcionira unutar EU, a kandidiralo se 80 projekata. EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS) podržava razvoj inovacija u zdravstvu u zemljama srednje, istočne i južne Europe te je pokrenuo inicijative koje su ocijenjene kao napredne prema europskoj tablici rezultata za inovacije. Konzorciji koji stoje iza odabranih inovacija dobit će do 75.000 eura za razvoj proizvoda ili rješenja, mentorstvo, mjesto na bootcampu i pristup potencijalnim investitorima i partnerima kroz EIT Health, mrežu najboljih inovatora u zdravstvu.

”Rekordan broj konzorcija koji su podnijeli uspješne prijedloge na ovogodišnji RIS Innovation Call pokazuje da srednja, istočna i južna Europa ima veliki broj talentiranih inovatora s vrijednim idejama za početak nove ere zdravstvenih rješenja. Naš je cilj pronaći najbolje ideje i inovacije u ranoj fazi u regiji te potaknuti poslovne i akademske sudionike da izgrade konzorcije i svoje koncepte pretvore u stvarnost, rekla je između ostalog Mónika Tóth, direktorica EIT Health InnoStars RIS-a.

Koncepti u ranoj fazi koji su dobili potporu iz Hrvatske su:

MEGI ima cilj razviti virtualnog kardiovaskularnog zdravstvenog asistenta koji uz pomoć umjetne inteligencije koristi personalizirane protokole kako bi podsjetio pacijente da uzimaju lijekove i izmjere krvni tlak kod kuće.

PsyFlux konzorcij razvija telemetrijski uređaj za praćenje intrakranijalnog tlaka koji se može koristiti izvan bolnice bez rizika od infekcije, omogućujući pacijentu da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima.

StressLyft je edukacijski tečaj o stresu na radnom mjestu i vještinama oslobađanja od stresa, baziran na interaktivnom videosadržaju, koji tvrtke osiguravaju svojim zaposlenicima kako bi spriječili stres na poslu.

Sučelje čovjeka i stroja temeljeno na gestama za vođenu ortopedsku kirurgiju. Tim ima za cilj razviti nove medicinske uređaje koji pomažu kirurzima da naprave mjerenja milimetarske preciznosti tijekom operacije zamjene kuka (i eventualno drugih vrsta operacija).

A ovo su ostali projekti iz zemalja srednje, istočne i južne Europe, koji također uz potporu imaju priliku zaživjeti u budućnosti:

3DIAMOND (Češka) razvija sustav upravljanja životnim ciklusom bolničkih podataka koji će omogućiti stvaranje točnih 3D tiskanih modela koje će liječnici koristiti za predoperativno planiranje.

ApniWave (Grčka) pametni je uređaj za provjeru koji kombinira senzor, ugrađeno računalo i softverski paket s AI-jm za otkrivanje sindroma opstruktivne apneje i hipopneje u snu (OSAHS) kod kuće.

Frekventno kodirana reflektometrija za mjerenje gustoće makularnog pigmenta u bolesnika s AMD-om (Grčka). Tim razvija novi, mali faktor oblika i isplativ optički instrument za izračunavanje vrijednosti optičke gustoće makularnog pigmenta u očima uz minimalnu interakciju s pacijentom.

Autonomno robotsko vozilo za dezinfekciju radnih mjesta (Grčka). Predloženo rješenje predlaže autonomno vozilo za provođenje protokola dezinfekcije na radnim mjestima uz minimiziranje potrošnje dezinfekcijske tekućine.

PIOAS (Litva) razvija brzi, neinvazivni, prijenosni, 7/24 ili periodični uređaj za praćenje stanja pluća za praćenje zdravlja pacijenata bez potrebe da ostanu u bolnici.

Njega.AI. (Litva) sustav je koji u stvarnom vremenu prikuplja biometrijske podatke starijih osoba (npr. tjelesnu temperaturu, brzinu, krvni tlak, dnevnu aktivnost, kvalitetu sna itd.) i obavještava skrbnike o svim otkrivenim abnormalnostima.

Ubrzano cijeljenje rana u modelu štakora putem brze autologne izolacije stanica kože na mjestu njege i ponovne primjene (Latvija). Tim razvija kirurški komplet veličine iPada za brzo izvlačenje i ponovnu primjenu pacijentovih vlastitih stanica kože u operacijskoj dvorani za bržu i bolju obnovu kože.

CoNurse (Estonija) mobilna je aplikacija koja nudi personalizirani plan liječenja s video i audiosmjernicama korak po korak za postupke rehabilitacije kod kuće.

Graphresp (Portugal). Konzorcij razvija prijenosni elektronički brzi dijagnostički test za neinvazivnu dijagnozu respiratornih infekcija u kućnim okruženjima i zdravstvenim ustanovama.

Adhesiv.Ai (Portugal) pametna je obloga za rane koja kombinira ljepljivi flaster prilagođen koži s biosenzorima koji šalju podatke softveru za digitalno praćenje i zdravstvenim radnicima kako bi se osigurao optimalan proces zacjeljivanja.

Motiphy+ (Portugal). Dokaz koncepta tima koristi 3D senzor za snimanje tijela za praćenje tijela i gamificirano virtualno okruženje kako bi fizioterapiju učinili ugodnim i motivirajućim tretmanom.

TindSkin (Portugal) mobilna je aplikacija za točan pregled kože u ranoj fazi koja koristi konsenzus grupe dermatologa kako bi pružila najbolje rezultate na prikladan i pristupačan način.

CardioWheel (Portugal) volan je s nevidljivom vodljivom kožom koji prati EKG signal vozača vozila, kapitalizirajući novi automobilski trend praćenja vitalnih znakova vozača.

HF@Edge (Portugal) sustav je za praćenje kod kuće koji koristi granično računalstvo za snimanje, pohranu, prijenos i analizu ključnih vitalnih znakova i podataka IoT senzora (s pametnih satova i drugih uređaja) za otkrivanje zatajenja srca.

Minijaturizirani senzor za praćenje i prevenciju bolesti koje se prenose zrakom (Slovenija). Konzorcij ima cilj razviti novi detektor nanočestica za aerosole kao što su virusi i zagađivači zraka.

SafeStep (Slovenija) ima cilj kombinirati nosivi hardverski uređaj sa softverom baziranim na algoritmu za starije pacijente, koji je sposoban predvidjeti i detektirati padove i druge opasne situacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije