ANTITERORIZAM

Američki FBI otvara ured u Sarajevu

02.04.2003.
u 00:00

SARAJEVO - Američki Federalni istražni biro (FBI) planira uskoro otvoriti ured u Sarajevu. Planovi FBI-eva vodstva, o kojima pišu američki mediji, ovise o odluci Kongresa.

FBI, naime, traži novih 47 milijuna dolara za uspostavu svojih ureda u nekoliko kriznih područja u svijetu, uključujući Balkan, a trenutačno ima 300 stalnih agenata u 46 ureda diljem svijeta. Novih bi se 30 suradnika FBI-a trebalo rasporediti u Kabulu, Taškentu, Jakarti, Beogradu i Sarajevu.

Od 11. rujna 2001. godine broj američkih agenata u stalnom je porastu, a većina ih je razmještena u Africi i Aziji. Otvaranje novih ureda FBI opravdava potrebom za učinkovitijim suprotstavljanjem Al-Qa"idi i drugim terorističkim organizacijama. Američki je Kongres početkom godine odobrio novac za otvaranje FBI-evih ureda u Abu Dabiju, Kuala Lumpuru, Sani, Tunisu i Tbilisiju.

Iako nije imao službeni ured u Sarajevu, FBI je i do sada djelovao u Bosni i Hercegovini.

Pretpostavlja se kako su američki agenti bili angažirani na početku potrage za Radovanom Karadžićem, a prvo javno objelodanjivanje njihova djelovanja u BiH vezuje se za istragu o atentatu na federalnog doministra unutarnjih poslova Jozu Leutara.

Svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini FBI je pojačao nakon napada na New York i Washington.

Upravo je FBI locirao i identificirao Al-Qa"idine suradnike u Bosni i Hercegovini. Bosanskohercegovačke su vlasti otvoreno priznale da su agenti FBI aktivno sudjelovali u razbijanju "alžirske skupine", kao i u potrazi za članovima "egipatske skupine", za koju se vjerovalo da ima sjedište u BiH.

Vjeruje se kako je upravo zasluga agenata FBI-a i otkriće nekoliko islamskih "humanitarnih" organizacija, koje su u BiH djelovale kao paravan za financiranje terorističkih grupa u svijetu.

Da bi agenti FBI mogli imati pune ruke posla, svjedoči i prošlotjedno postavljanje ručne bombe s antiameričkom porukom na ulazu u Coca-Colinu punionicu u blizini Sarajeva.

Dejan Jazvić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije