SLUČAJ BOBETKO

Bobetko pomirio vlast i oporbu

22.09.2002.
u 00:00

* Ž. Antunović: Hrvatska ne može biti bezgranično benevolentna * V. Škare-Ožbolt: Optužnica je plod borbe Carle del Ponte unutar samoga suda, jer neke zemlje žele da ona ode

Vijest da Vlada Republike Hrvatske ulazi u pravni spor s haaškim tužiteljstvom izazvala je odobravanje u političkim strankama. No, političari ukazuju Vladi da mora biti i oprezna.

- Ova situacija ipak govori o zaoštravanju odnosa između Hrvatske i Haaškog suda. Treba sačuvati hladnu glavu i ne dopustiti da probleme rješavaju ulica, mediji ili političari svojim paušalnim komentarima - kaže vođa LS-a Zlatko Kramarić. LS smatra da i vrijedeći Ustavni zakon o suradnji s Haagom daje prostor za pronalaženje optimalnog rješenja.

Potpredsjednica SDP-a Željka Antunović kaže kako je suradnja s Haagom neizbježna, ali da Hrvatska ne može biti bezgranično benevolentna prema svemu što dolazi iz Haaga.

- Spremni smo nositi se s odgovornošću za neke ružne stvari koje su se zbile tijekom Domovinskog rata, ali smo isto tako spremni braniti ono na što smo s pravom ponosni - kazala je potpredsjednica SDP-a.

Predsjednik Sabora RH i HSS-a Zlatko Tomčić istaknuo je kako se Republika Hrvatska nalazi u vrlo osjetljivom trenutku koji se može iskoristiti za daljnje političke polarizacije, ali i za stvaranje homogenosti hrvatskog nacionalnog bića. Kaže da će Sabor iskoristiti sve mogućnosti temeljene na Ustavnom zakonu o suradnji s Haaškim sudom, a na raspolaganju imamo značajne pravne mogućnosti, kako bi se spriječilo da general Bobetko završi u Haagu.

- Jedini zadatak Vlade je da poštuje zakone i djeluje u skladu s njima. Ako optužnica protiv generala Bobetka nije sastavljena korektno i u skladu sa zakonom, onda je u redu da je Vlada vrati. Ako je nova u skladu s Ustavom RH i Statutom Haaškog suda, onda Vlada mora postupiti u skladu sa svojim obvezama. Ako Hrvatski sabor promijeni zakon, Vlada će poštovati novi zakon. Nema tu puno mjesta za improvizaciju i nije na Vladi da to smišlja, već da se drži zakona, jer za njihovu provedbu odgovara pred domaćom i međunarodnom javnošću - komentirao je najnoviju situaciju Radimir Čačić, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a.

Politička pozadina optužnice

Brzina kojom je reagiralo haaško tužiteljstvo jasno govori da je riječ o političkoj pozadini. Tu optužnicu treba odbaciti i u tom smislu treba podržati Vladu. Potrebno je i promijeniti Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom. Naglasak je to iz komentara oporbenih stranaka. Oporbenjaci upozoravaju da je riječ o gotovo istom sadržaju kao i protiv generala Ademija i Gotovine te da je nužno političko i stranačko jedinstvo kako bismo se oduprli napadima na Domovinski rat.

Hadezeovac Vladimir Šeks upozorava da se u optužnici protiv generala Bobetka govori kako je djelovao zajedno s Tuđmanom i Šuškom te se ponavlja teza da je operacija Medački džep izvedena kao prethodnica operacije Oluja, i to s istim ciljem - progon Srba. Šeks pozdravlja odluku Vlade i nada se da će ona na njoj ustrajati.

Vesna Škare-Ožbolt (DC) ističe da je optužnica plod unutarnje borbe Carle del Ponte unutar samoga suda, jer je poznato da neke zemlje žele da ona ode. Ovakav jedan šokantan potez vraćanje je Carle del Ponte na scenu. Ističe kako treba promijeniti Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, a ako je potrebno, ići i na referendum.

Ponavljanje teza protiv Gotovine i Ademija

Šef Hrvatskog bloka dr. Ivić Pašalić također u optužnici vidi iste teze iz optužnica protiv generala Ademija i Gotovine. Ocjenjuje da je general Bobetko izabran kao simbol Domovinskog rata ne bi li se Domovinski rat diskreditirao. Drži da se politička podloga za ovakve optužnice nalazi u pogreškama vlasti na početku mandata i u famoznoj rečenici Stipe Mesića da se svi svima trebaju ispričati.

- Haag je politički sud, a ne sud pravde. Ne damo našega generala, simbol Domovinskog rata, čovjeka koji je porazio i fašizam četrdesetih i velikosrpski fašizam devedesetih - poručio je predsjednik HKDU-a Anto Kovačević.

Pravaš Miroslav Rožić upozorava da optužnica, odnosno brzina kojom je vraćena, pokazuje nesnalaženje i diletantizam našeg ureda za odnose s Haagom koji je na neprimjeren način želio dobiti na vremenu. Pokazuje to međutim i odlučnost Haaškog suda da i dalje igra ulogu instrumenta političkog pritiska.

Joško Kontić, potpredsjednik HSLS-a, smatra da je sadržaj optužnice samo još jedan dokaz da prioritet Haaškog suda nisu ratni zločini, već je jedan od ciljeva Carle del Ponte kompromitiranje Hrvatske vojske, njezinih zapovjednika i stvaranja hrvatske države.

- Ne treba plašiti ljude sankcijama jer haaška tužiteljica može samo tužiti Hrvatsku Vijeću sigurnosti UN-a, što je već jednom i učinila, ali je prošlo bez posljedica za nas - kaže Kontić. Najavio je da će HSLS u Saboru potaknuti razmatranje mogućnosti da se optužnice protiv generala Gotovine i Ademija također ocijene neustavnima.

Mladenka Šarić, Jasmina Popović, Darko Đuretek

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije