Obnova razorenih područja

Čačić: Izvući pouke i odlučivati brže nego u obnovi Zagreba

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
31.12.2020.
u 10:31

Prvi su prijedlozi da se stradali gradovi i sela u Sisačko-moslavačkoj i dijelom u Karlovačkoj županiji rješavaju prema modelu ukoričenom u zakonu koji se dugo porađao nakon prvog proljetnog potresa u Zagrebu

Solidarnost i želja da se pomogne stradalim sugrađanima nisu izostali ni nakon posljednjeg potresa, no ogromne štete koje su ostale iza njega traže puno više od prvog ljudskog poriva da se pruži pomoć. Prvi su prijedlozi da se stradali gradovi i sela u Sisačko-moslavačkoj i dijelom u Karlovačkoj županiji rješavaju prema modelu ukoričenom u zakonu koji se dugo porađao nakon prvog proljetnog potresa u Zagrebu. Po tom zakonu, 60 posto troška obnove preuzet će država, 20 posto lokalne jedinice, a zadnju petinu vlasnici i suvlasnici srušenih zgrada. Poslove obnove koordinirat će Fond na čijem je čelu iskusni menadžer Damir Vanđelić. Europska unije je za obnovu Zagreba i okolice iz svog kriznog fonda usmjerila nešto manje od 700 milijuna eura, a za očekivati je da će nakon potresa u Banovini prema Hrvatskoj biti usmjerena dodatna sredstva.

– S postojećim smo zakonom napravili dobar kostur, rohbau, koji treba ispuniti provedbenim mjerama – prokomentirao je varaždinski župan Radimir Čačić, koji je i sam bio u Petrinji u trenutku drugog razornog potresa. Tamo ga je pozvao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović da bi s njim razgovarao o obnovi grada. Čačić je dobar sugovornik o toj temi jer je kao ministar obnove u Račanovoj vladi upravljao procesom poslijeratne obnove u kojoj je obnovljeno ili sagrađeno 16.000 kuća i 400 škola.

>> FOTO Razrušeni grad, tuga i strah na svakom koraku. Ovako izgleda Petrinja jutro nakon razornog potresa

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
1/21

– Okvir je tu, u skladu s člankom 110 Ustava i Zakonom o Vladi Vlada može donijeti uredbu da se područje primjene “zagrebačkog” zakona širi i na prostor Sisačko-moslavačke županije – kaže Čačić.

Provedbenim mjerama treba se naglasiti specifičnost tog područja kao što su nerazvijenost, ratna stradanja i slično. Moguće je da će se pritom trebati konzultirati i s Europskom komisijom jer će u obnovu biti uključen i europski novac. Ako Bruxelles pokaže rezerve prema tom proširenju, druga je mogućnost da se sadržaj već donesenog zakona pretoči u zasebnu uredbu koja bi se odnosila na područje pogođeno potresom. Inače, Sisačko-moslavačka županija imala je prema posljednjem popisu stanovništva oko 172 tisuće građana i oko 60 tisuća stanova i kuća. U Petrinji je živjelo 24.000 građana, Glini 9000, Sisku oko 47.000.

– Moramo izvući pouke iz oklijevanja i sporih odluka nakon potresa u Zagrebu. Svakome tko je izgubio dom treba se omogućiti da mu se bilo gdje drugdje u Hrvatskoj osigura primjereni odgovarajući stan ili smještaj. Ljudima treba dati takvu financijsku podršku i ne dopustiti da spavaju po barakama, studentskim domovima ili sportskim dvoranama. Ne treba se gubiti u administriranju – kaže Čačić.

Poduzetnik Nenad Bakić predložio je da Vlada hitno financijski pomogne svim građanima sa stradalog područja sa po 10.000 kuna.

>> VIDEO Epicentar potresa: 'Dimnjak mi je skoro dijete ubio. Sve je popadalo, katastrofa'

– Mislim da bi odlična pomoć bila svakom građaninu – odraslom, starcu i djetetu – s prebivalištem u najugroženijoj zoni (Petrinja, Glina, Kostajnica, pokupska sela – to je možda 50.000 ljudi) odmah dati jednokratnu i bezuvjetnu pomoć od 10.000 kuna, bez ikakvog imovinskog cenzusa, povrh sve druge pomoći – a oni će sami najbolje znati kako to upotrijebiti. To je oko 500 milijuna kuna koje moramo imati. Naravno da nekima ne treba, ali u cjelini to je vrlo siromašan kraj. A i oni kojima ‘ne treba’ na neki će način to vratiti u sustav kroz štednju ili investicije – naglasio je Bakić.

Obnova privatnih stanova i kuća te javnih objekata i infrastrukture dodatno će zaposliti i građevinski sektor, no Čačić veli da još nije vrijeme za građevinsku operativu. U ovome trenutku treba zbrinuti ljude, raščistiti ruševine, snimiti štetu i tek onda krenuti u obnovu po modelu koji je propisan Zakonom o obnovi zgrada oštećenih u potresu. 

Komentara 3

RI
rimac444
14:35 31.12.2020.

Posao bi najbolje obavio čačić koji se dokazao kao pravi majstor svugdje gdje je mogao. Autocesta Zagreb-Goričan najgora od svih, prije otvaranja već su bili popravci, sa namnaje prometa i danas je najgora. POS stanovi skupi i loše izvedbe. Majstorr koji je uništio GK Zagorje. kojemu su oprošteni dugovi u stotinama milijuna...

IK
ikbmibm
12:14 31.12.2020.

Čačićevoj građevinskoj mafiji ni kune iz proračuna.

YO
youme123456
13:09 31.12.2020.

u zagrebu se čeka da prođu lokalni izbori da se može početi sa pljačkom, a i moraju prije izgora glumiti da nemaju veze sa bandićem, a poslije izbora opet sa njim u nove pljačke kao do sad....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije