OBRATI

Dominiković dokazao - tri haesesovca u devet godina uvezla 14.105 grla stoke!

06.12.2001.
u 00:00

* Riječ je o Petru Jurušiću, Đuri Bišćanu i Ivanu Tretinjaku. Jurušić je Dominikovića tužio za klevetu zbog iznošenja tih podataka u javnost, što je Općinski sud u Bjelovaru pravomoćno odbio * Za nepokretanje stečaja PIK-a Dominikovića je Hrvoje Vojković lani kazneno prijavio i još se vodi sudski postupak. Ove godine je, međutim, premijer Račan stao na njegovu stranu kada je službeno ustvrdio da je PIK izbjegao stečaj zahvaljujući pomoći prijašnje i sadašnje Vlade

Bivši ministar poljoprivrede i šumarstva te predsjednik Uprave PIK-a Vrbovec Zlatko Dominiković uzvraća udarac. To bi mogao biti najkraći zaključak pravomoćne sudske presude bjelovarskog Općinskog suda, kojom su odbačene tužbe za klevetu vodećih haesesovaca Luke Trconića i Petra Jurušića protiv Z. Dominikovića. Sud je, štoviše, utvrdio da je Ministarstvo poljoprivrede Jurušiću, Đuri Bišćanu i poduzeću Stočarstvo-gaj, u vlasništvu Ivana Tretinjaka, (sva trojica su haesesovci), od 1990. do 1998. izdalo dozvola za uvoz oko 16.000 grla stoke, a oni su ih uvezli 14.105.

Ta sudska presuda, za koju Dominiković kaže da je dokaz kako pravna država ipak funkcionira, teško će pasti HSS-u koji se, s jedne strane, deklarativno zalaže za zaštitu hrvatskog seljaka a, s druge, njegovi su vodeći ljudi, dokazano je na sudu, masovno uvozili stoku. Nakon presude otprije godinu dana, kada ga je Visoki trgovački sud vratio na čelo PIK-a Vrbovec, Dominiković ovu presudu tumači kao dodatnu zadovoljštinu nakon što je, tvrdi, protiv njega povedena hajka da ga se makne sa čelnog mjesta vrbovečke mesne industrije.

Za istu stvar prijavio i B. Pankretić

- Ne bi vjerovali koliko je sudskih tužbi i prijava podneseno protiv mene samo kako bi me se uklonilo i ušutkalo. Samo ove godine imao sam već 43 sudske rasprave. Među ostalima, prijavio me i moj nasljednik Božidar Pankretić za istu stvar za koju me sud oslobodio u slučaju Jurušića i Trconića. Protiv mene se digao i cijeli HSS, ali ne predajem se - odlučan je Dominiković, te objašnjava zašto su ga tužili haesesovci:

- Potkraj 1998. u Saboru se analiziralo stanje u poljoprivredi s naglaskom na uvoz i izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Tada je HSS napadao HDZ s obrazloženjem da ne vodi brigu o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje. Pripremio sam elaborat za razdoblje od 1990. do 30. rujna 1998., u kojem je prikazan uvoz tih proizvoda kroz strukturu uvoza te uvoz po uvoznicima. I u Saboru sam rekao da HDZ i te kako vodi brigu o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje, ali i da je Ministarstvo poljoprivrede ispunjavalo zahtjeve nekih uvoznika, među kojima su neki bili saborski zastupnici. No u Saboru nisam spomenuo nijedno ime.

Nakon toga su novinari tražili da kažem tko su ti ljudi, pa je u "Nedjeljnoj Dalmaciji" izašao intervju sa mnom koji nisam autorizirao, a u kojem je stajalo da su Trconić, Jurušić i Pankretić vrlo glasni u sabornici kada se govori o uvozu, a da je preko njih, izravno ili neizravno, od 1990. u Hrvatsku uvezeno 13.000 komada stoke, što je nedvojbeno pridonijelo našoj negativnoj bilanci. Za taj navod sud je utvrdio da ima temelj u dokumentaciji Ministarstva poljoprivrede pa je iz izvješća Uprave za veterinarstvo, te iz izdatih rješenja za uvoz stoke, izbrojao da su spomenuta trojica uvezla točno 14.105 komada stoke. Tako je utvrđeno da sam govorio istinu te sam oslobođen tužbe za klevetu.

No, to nije sve. Dominiković je odlučio progovoriti i o poslovanju poduzeća Dora Foods u SAD-u, tvrtke koja je, tvrdi Dominiković, osnovana bez odluke Nadzornog odbora PIK-a Vrbovec.

Direktor "Dore Foods" - Pankretićev šogor

- Pitam se hoće li Državno odvjetništvo zbog toga protiv nekoga podnijeti kakvu prijavu? I nije li linč protiv mene, u obliku tolikih sudskih postupaka, pokrenut radi moga propitivanja i pokušaja raščišćavanja "goodwilla" od 2,5 milijuna američkih dolara? "Dora Foods" je, naime, 20-postotni vlasnik "Adria Menagementa" iz New Yorka, tvrtke koju vodi Slovenac Bojan Bevc i koji je od svibnja na čelu PIK-a jer je to poduzeće angažirano kao krizni menadžment čija peteročlana uprava mjesečno dobiva 80.000 američkih dolara bruto, a obećana im je i nagrada od 600.000 dolara ako im uspije posao u PIK-u.

No, o tom poduzeću i o njegovu sumnjivom poslovanju nedavno je pisala slovenska "Mladina", a spomenuta 2,5 milijuna dolara otvorena su potraživanja PIK-a prema "Dori Foods". Direktor tog poduzeća je Mladen Tišljarec, šogor Božidara Pankretića. Dok sam bio predsjednik Uprave PIK-a, u SAD sam 1999. poslao stručni tim kako bi provjerio poslovanje te tvrtke. Onamo su otišli Biserka Zdorc, Sandra Farski, Valentina Bregović, Ivan Kljuković i Jadranka Dragičević, od kojih jedino J. Dragičević još i danas radi u PIK-u. Tišljarec, međutim, nije htio dati na uvid svu dokumentaciju, pa se stručni tim vratio neobavljena posla - tvrdi Dominiković.

Između mnoštva sudskih postupaka Dominiković je odlučio izvući onaj koji se protiv njega vodi na Općinskom sudu u Vrbovcu na temelju kaznene prijave Hrvatskog fonda za privatizaciju. Fond je, naime, u travnju prošle godine Državnom odvjetništvu poslao više od 700 kaznenih prijava za odgovorne ljude stotinjak poduzeća koji su, prema zaključku Fonda, bili odgovorni za to što je poduzeće navodno uništeno. Prijavljen je i Dominiković.

Pred zakonom svi jednaki

Tada je objašnjeno da se prijave podižu na osnovi Zakona o trgovačkim društvima i odgovornosti pojedinaca koji nisu pokrenuli stečajeve u poduzećima, kao i da postoje indicije o zlouporabi gospodarskih ovlasti. Dominiković je, međutim, zaštitu dobio u samom predsjedniku Vlade Ivici Račanu!

- HDZ-ov zastupnik Dario Vukić u Saboru je polovicom ove godine postavio pitanje u vezi s imenovanjem nove Uprave PIK-a Vrbovec te nepokretanja stečaja radi ispunjavanja zakonskih uvjeta. Pitao je, naime, za reference "Adria Managementa", ali i što je s kaznenom prijavom protiv stare garniture. I polovicom srpnja došao je odgovor od samog Račana. Meni je najvažnije ono što piše u posljednjoj točki: "U vez s pitanjem o nepokretanju stečaja, razumljivo je da su svi formalno-pravni uvjeti za stečaj toga društva postojali sada, ali i u 2000. i 1999., te i u 1998. godini. Uz prethodno navedeno, te zbog činjenice da je Vlada Republike Hrvatske od 1997. pomagala ovom društvu, i da je napokon donijela zaključak o konsolidaciji ovog društva, definitivno je izbjegnut stečajni rasplet sudbine ovog društva".

Stoga sada javno pitam znači li to da je Hrvoje Vojković jači od zakona kada protiv mene podnosi prijavu, dok premijer osobno potvrđuje da za nju nema temelja? I prijašnja i sadašnja Vlada muče se kako bi spasile PIK, a Vojković traži stečaj.

Čudno je da je Državno odvjetništvo, koje i mene i Ivana Jedvaja i Jozu Ivančića progoni zbog nepokretanja stečaja, odbacilo kaznene prijave za istu stvar protiv čelnih ljudi Uprave PIK-a koji su došli nakon mene. Riječ je o Zlatku Stepančeku i Željku Blaževiću. A što je onda s Bevcom? Očito netko napokon treba uvesti red u ovu državu jer pred zakonom bi svi trebali biti jednaki - poručuje Zlatko Dominiković.

Piše Zvonimir Despot

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije