Novi dokazi u slučaju Dijane Aničić koja je na porođaju izgubila sina, a drugi je teški invalid

Dva otkucaja srca otkrit će krivca za smrt bebe?

23.04.2009.
u 19:50

Deset godina od porođaja u kojem je izgubila jednog sina, a drugi je ostao stopostotni invalid, Dijana Aničić iz Splita ne zna što se zapravo dogodilo tog kobnog dana. Novi dokazi mogli bi konačno riješiti cijeli slučaj, označiti i procesuirati krivce.

Tragedija na V. Gospu
Na blagdan Velike Gospe 1998. godine Dijana Aničić, nakon punih devet sati mukotrpnog porođaja (nije se mogla otvoriti), rodila je carskim rezom. Tijekom poroda jedno je dijete umrlo, a drugo, Duje, rođeno je kao teški invalid.

Dijana Aničić potpuno sama o njemu brine. Duju vodi sa sobom na posao. On ništa ne može samostalno, iako mu je gotovo 11 godina. Ne može hodati, ne govori, ne može sjediti... Jede samo kašice. Potrebne su mu infuzije, kateteri, inhalatori, drenaže, klistir, sonde...

Ginekologe splitske bolnice T. S., D. K., B. D. i T. B. Općinsko državno odvjetništvo još prije godinu dana optužilo je za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno teški invaliditet drugog blizanca. Uz njih, dvojicu liječnika primarne zdravstvene zaštite, ginekologe A. D. i B. G. koji su vodili trudnoću Dijane Aničić, optužili su za smrt djeteta.

CTG otkriva krivce?
Klinički bolnički centar Split dostavio je sudu prije nekoliko mjeseci novu dokumentaciju koja bi za smrt jednog od blizanaca Dijane Aničić mogla teretiti četiri liječnika. Kad je sud dobio nove dokumente, cijeli predmet vraćen je u istragu radi dopune.

Između ostalog, u dokumentaciji je i CTG nalaz sa dva otkucaja srca koji bi mogao dokazivati da su oba blizanca Dijane Aničić u trenucima prije porođaja bila živa.

Na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu vještaci moraju donijeti nalaz i mišljenje na temelju nove dokumentacije.

Ukolilo se dogodi da CTG nalaz bude relevantan, za smrt jednog blizanca bila bi optužena upravo četiri liječnika, ginekologa Kliničkog bolničkog centra Split. Privatni ginekolozi koji su vodili trudnoću Dijane Aničić bili bi oslobođeni optužbi. Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split dr. Dujomir Marasović ne želi komentirati slučaj niti sudski postupak, dodajući kako o “pronalasku” novih papira koji bacaju drugačije svjetlo na cijelu priču, apsolutno ništa ne zna.

Valja svakako podsjetiti da je Dijana Aničić 2002. godine podnijela kaznenu prijavu zbog smrti jednog djeteta i teškog invaliditeta drugog. Pokrenula je i postupak za naknadu štete protiv KBC-a Split tražeći odštetu u iznosu većem od 1,5 milijuna kuna. No, taj postupak ne može biti okončan dok se ne riješi kazneni postupak.

Jedan od bolničkih ginekologa, T. S., privatno je tužio Dijanu Aničić za prijetnju. Oslobođena je optužbe, ali joj je sugerirano da više ne istupa u javnosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije