Egipat predložio plan za prekid vatre u pojasu Gaze

06.01.2009.
u 18:07

Egipat je u utorak predložio trenutačni prekid vatre između Izraela i Palestinaca u pojasu Gaze poslije čega bi trebali uslijediti pregovori o dugoročnim rješenjima uključujući kraj blokade Gaze.

Egipatski predsjednik Hosni Mubaraka objavio je prijedlog u kratkoj izjavi nakon razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeik.

Prijedlog ne spominje mnoge elemente o kojima se prema diplomatima pregovara, poput međunarodnih snaga koje bi trebale sprječavati opskrbu Hamasa oružjem.

Mubarak nije rekao kakvu bi Hamas ulogu imao u pregovorima koje predlaže. Izrael i Europljani koji su se angažirali u krizi službeno ne razgovaraju s tom islamističkom organizacijom.

Egipatski prijedlog, prema Mubaraku, sadrži sljedeće elemente:

- Izraelske i palestinske frakcije trebale bi pristati na trenutačni prekid vatre na ograničeni rok, što bi omogućilo otvaranje sigurnih prolaza za dostavu humanitarne pomoći Gazi i dalo Egiptu vremena da nastavi napore za cjelovitim i trajnim prekidom vatre.

- Egipat bi pozvao izraelsku i palestinsku stranu na hitan sastanak kako bi se postigli dogovori i jamstva da se sadašnja eskalacija ne ponovi te riješili uzroci, uključujući čuvanje granice, ponovno otvaranje graničnih prijelaza i ukidanje blokade.

- Egipat bi ponovno pozvao Palestinske vlasti i sve palestinske frakcije da odgovore na egipatske napore da se postigne nacionalna pomirba.

(Hina)


Condoleezza Rice danas u UN-u na raspravi o prekidu vatre u Gazi

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u utorak će se u sjedištu UN-a u New Yorku sastati s ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja i sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj uspostavi prekida vatre između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, objavili su dužnosnici State Departmenta. Rice će se sastati s ministrima vanjskih poslova nekoliko arapskih zemalja kako bi se založila za američki pristup koji traži "trajan i održiv" prekid vatre, odnosno zaustavljanje borbi, prekid ispaljivanja Hamasovih raketa na Izrael i osiguranje graničnih prijelaza kako bi se prekinulo naoružavanje Hamasa, najavili su dužnosnici State Departmenta. Također se očekuje da će Rice predstavljati Sjedinjene Države na ministarskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj okončanju izraelskog upada u Gazu i prekidu raketnih napada Hamasa na izraelske gradove.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije