TOPNIČKI DNEVNICI Pozadina optužaba da RH skriva 150 dokumenata

Haagu poslali svih 70 dnevnika

23.12.2008.
u 20:19

Haaško tužiteljstvo mjesecima proziva Hrvatsku zbog navodnog nestanka topničkih dnevnika bez kojih, navodno, tužiteljstvo nije u stanju dokazati da je general Ante Gotovina proveo prekomjerno granatiranje ciljeva pobunjenika tijekom Oluje. Zbog tih optužaba koje je, u ne baš dramatičnom tonu, izrekao i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN-a, Hrvatskoj prijeti i tzv. subpoena.

Za neke pak zemlje EU to je i kakav-takav razlog da uspore prijam RH. Obrana generala Gotovine od ljeta tvrdi da tužitelji pritišću jer su svjedočenja njihovih glavnih svjedoka (npr. kanadskih generala) doživjela fijasko te im treba alibi jer im očito nedostaju dokazi. Osim toga, već je mjesecima poznato da tužitelji posjeduju dio dokumenata, a optužuju RH da im dokumenti nedostaju.

To nisu 4 dokumenta niti ih je 50, već je prema tvrdnjama mjerodavnih Hrvatska dostavila gotovo polovicu od traženih 150 dokumenata. Vlada RH stalno ponavlja da je predala Haagu sve što je pronašla, a daljnje dokumentacije u državnim arhivama – nema. U Vladi smatraju da je brojka od 150 dokumenata proizvoljna te da nema nikakvih dokaza da je traženih dokumenata toliko.

Državni organi pokrenuli su istragu i podignuli kaznene prijave protiv triju osoba za koje se sumnja da su prikrivale određenu dokumentaciju. Kako se među njima našao i Marin Ivanović, član odvjetničkog tima Ante Gotovine, branitelj Luka Mišetić uzvratio je s nekoliko prijava protiv “nepoznatih” koji su mimo zakonske procedure dostavljali dokumente u Haag.

U topničkim su dnevnicima naredbe i popisi ciljeva te su oni državna tajna. Znalcima nije jasno kako tužiteljstvo misli dokazati zločin kad je očito riječ o vojnim ciljevima, a prema učinku topništva na terenu, razvidno je da nije bilo prekomjerne paljbe. To su potvrdili i američki vojni stručnjaci i P. Galbraith.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije