Hrvatski sabor danas o izboru pet sudaca Ustavnog suda

sud-hr.jpg
import
05.10.2007.
u 10:34

ZAGREB - Hrvatski sabor počeo je jutros raspravu o popisu kandidata za izbor sudaca Ustavnog suda, koju je Odbor za Ustav i politički sustav smanjio na sedam kandidata koji se natječu za pet sudačkih mjesta.

Od 17 kandidata, koliko ih se prijavilo za izbor pet sudaca Ustavnoga suda, Odbor je jučer na popis kandidata koji ulaze u uži izbor stavio Ivana Matiju (suca Ustavnog suda), Zorana Pičuljana (zamjenika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu), Mirka Klinžića (predsjednika Općinskog suda u Zagrebu), Mirjanu Juričić (sutkinju Upravnog suda RH), Antoniju Kovačić (sutkinju Visokog prekršajnog suda), Alda Radolovića (predsjednika Županijskog suda u Puli) i Maria Jelušića (docenta na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu).

Nakon što su prošloga mjeseca obavili razgovore sa svih 17 kandidata, članovi Odbora jučer su najviše glasova dali Matiji (12), potom Pičuljanu (11), Klinžiću, Juričić, Kovačić i Radoloviću (po 10) te Jelušiću (8).

Osmorici sudaca Ustavnog suda početkom prosinca istječe osmogodišnji mandat - Smiljku Sokolu, Marijanu Hranjskom, Ivanu Mrkonjiću, Vici Vukojeviću, Petru Klariću, Emiliji Rajić, Ivanu Matiji i Jasni Omejec.

Sabor je u srpnju izabrao tri suca - Snježanu Bagić, Marka Babića i Jasnu Omejec kojoj je to drugi mandat - pa je preostalo izabrati još pet sudaca Ustavnog suda.

O predloženom popisu kandidata raspravljaju saborski klubovi.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije