Izraelski vojnici napali brod s humanitarnom pomoći za Gazu

05.02.2009.
u 07:36

Izraelski vojnici napali su u četvrtak libanonski brod koji prevozi humanitarnu pomoć namijenjenu stanovnicima pojasa Gaze, javio je libanonski radio i priopćili su organizatori.

U izvješćima se navodi da su se izraelski vojnici ukrcali na "Brod bratstva" i pretukli njegovu posadu te da su izraelski ratni brodovi u srijedu otvorili vatru na brod nakon što je ušao u palestinske teritorijalne vode.

Organizator slanja humanitarne pomoći Maan Bashour rekao je za DPA da je izgubljen kontakt s brodom nakon što su ga napali izraelski vojnici kod obale Gaze.

- Smatram Izraelce odgovornima za sigurnost ljudi na brodu - kazao je.

Izraelski ratni brodovi u srijedu su otvorili vatru na brod kod obale Gaze, ali su posada i putnici na brodu odlučili nastaviti svoj put unatoč prijetnjama.

Brod prevozi oko 50 tona humanitarne pomoći, među kojom su hrana, lijekovi, odjeća i igračke.

Gaza nakon izraelske ofenzive treba ukloniti 600.000 tona otpada
Nedavna izraelska ofenziva u pojasu Gaze završila je uništenjem velikog broja kuća i zgrada, nakon čega je ostalo oko 600.000 tona raznog otpada, ocijenila je u srijedu UN-ova agencija.

Prema prvim procjenama, više od 14.000 kuća, 68 javnih zgrada i 31 zgrada nevladnih organizacija potpuno je ili djelomično uništena, stoji u priopćenju UN-ova programa za razvoj.

- Kao posljedica borbi i bombardiranja, ostalo je oko 600.000 tona raznog otpada, među kojim i betonskog, a trebat će ga što prije ukloniti. To nam je apsolutni prioritet - rekao je Jens Toyberg-Fandzen koji vodi UN-ovu agenciju na palestinskim teritorijima.

- Među otpadom ima mnogo toksičnih i opasnih materijala, a možda i eksplozivnih naprava koje nisu eksplodirale. Sve treba hitno ukloniti kako bi se zaštitili životi Palestinaca u pojasu Gaze. Na taj će im se način što prije omogućiti i pristup mjestima u kojima će moći dobiti humanitarnu i socijalnu pomoć - rekao je.

U UN-ovoj agenciji nadaju se da će prikupiti oko 25 milijuna dolara za uklanjanje otpada, rušenje oštećenih zgrada, raščišćavanje terena i deaktiviranje neeksplodiranih bomba.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije