SREDNJI ISTOK

Jeruzalem i Gaza - 22 mrtva

12.06.2003.
u 00:00

JERUZALEM, GAZA - Palestinski bombaš samoubojica ubio je jučer najmanje 16 i ranio više od 60 osoba u autobusu u Jeruzalemu, samo dan nakon izraelskog pokušaja ubojstva čelnika militanata.

Za eksploziju koja se dogodila u blizini najveće gradske tržnice odgovornost je preuzeo Izel Dein al-Qassam, oružano krilo islamističkog pokreta otpora Hamas. Palestinski militanti zaprijetili su osvetničkim napadima nakon što su izraelski helikopteri u utorak u pojasu Gaze pokušali ubiti čelnika Hamasa Abdela-Aziza al-Rantissija. Samoubilački napad u Jeruzalemu najoštrije je osudio američki predsjednik George Bush.

Najmanje četvero ljudi poginulo je jučer kad je izraelski ratni helikopter projektilima raznio automobil u blizini Gaze, nedugo nakon samoubilačkog bombaškog napada u Jeruzalemu, priopćili su palestinski bolnički izvori.

Prema drugim izvorima, u napadu je poginulo šest osoba, među kojima i jedan od visokih dužnosnika Hamasa, Tito Masaud. Vođa Hamasova vojnog krila Izz-el-Deen al-Qassam ubijen je u automobilu zajedno s još jednim pripadnikom Hamasa koji je putovao s njim. Raketni napad Izraelci su izveli usred rezidencijalnog dijela Gaze, pa su, uz osobe u automobilu, smrtno stradala i četiri prolaznika.

Međunarodna zajednica osudila je napade u Izraelu i Gazi. Pozvala je Izraelce i Palestince da ne odustanu od mirovnog plana za Bliski istok,(H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije