Mesić i Napolitano: Nema prepreka za ulazak Hrvatske u EU

Stjepan Mesić
Darko Gorenak
13.11.2009.
u 13:40

Oba predsjednika žele proširenje EU i na ostale zemlje Zapadnog Balkana, no drže kako za ulazak u Europsku uniju Srbija još nije zrela, a Bosna i Hercegovina je još jako daleko od Europe.

RIM – Ne vidim na horizontu nikakvih problema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je predsjednik Republike Italije Giorgio Napolitano u zajedničkom obraćanju novinarima s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem poslije njihova današnjeg razgovora u palači Quirinalu, sjedištu talijanskog predsjednika.

Mesić je zahvalio Italiji na potpori hrvatskom ulasku u euroatlantske integracije, naglasivši kako poslije otklanjanja slovenskog veta na hrvatske pregovore za ulazak u EU toj integraciji više nema prepreka.

Oba predsjednika žele proširenje EU i na ostale zemlje Zapadnog Balkana, ali Napolitano drži kako za ulazak u EU Srbija još nije zrela, a BiH je još jako daleko od Europe. Mesić se složio s tom ocjenom dodavši kako je proširenje EU na cijeli Balkan ključna stvar za očuvanje mira na tom dijelu Europe.

- U  Europi ujedinjenoj s Balkanom ne bi mogao na vlast doći neki novi Milošević - rekao je Mesić.

Razgovor dvojice predsjednika trajao je oko 30 minuta, a Mesić je u Quirinalu dočekan s najvišim počastima. Napolitano je ocijenio bilateralne odnose odličnima, a posebno se raduje ulasku Hrvatske u EU, kada više ni granice neće dijeliti dvije bliske zemlje. Razgovori Napolitano – Mesić zaokružuju uspješnu godinu u bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Na početku godine u Zagrebu su dvojica ministara vanjskih poslova potpisala važne sporazume, zatim je hrvatski premijer bio u službenom posjetu talijanskom premijeru Berlusconiju, pa je izaslanstvo talijanskih gospodarstvenika s ministrom za vanjsku trgovinu posjetilo Zagreb, a sadašnji susret dvojice predsjednika je neka vrsta krune tih odnosa.

Komentara 15

DE
demokršćanin
21:06 13.11.2009.

PRIČAM TI PRIČU! Jako se brinem što Predsjednik Italije misli o ulasku Hrvatske u EU.On je zadovoljan što je Italija u EU-u,ali što misle Talijani kada su nakon ulaska u EU htjeli povrat svoje stare valute Lire.Sigurno su jako zadovoljni što su im i cijene u lirama pretvorene po istoj vrijednosti u Euro.

SA
Savjest
14:15 13.11.2009.

Jesu li dvojica Predsjednika toliko dalekovidna da ne vide Sloveniju između sebe?

OJ
Ojhaa
14:10 13.11.2009.

Dirljivo.......Mesić se zahvalio Napolitanu što nakon ukidanja Zerpa nema više talijanskih prepreka (trenutno), hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije