HAAŠKI SUD

Milošević sucima okrenuo leđa

30.10.2001.
u 00:00

* Dok je nijekao optužnicu, Miloševiću isključen mikrofon i rečeno mu da zašuti

"Optužnicom je žrtva proglašena za krivca. Apsurdno je optužiti Srbiju i Srbe za oružanu secesiju Hrvatske koja je izazvala građanski rat. Optužnica je čak demantirala pokojnog hrvatskog šefa Franju Tuđmana...", uspio je izreći Slobodan Milošević nakon što mu je dva sata čitana optužnica kojom se tereti da je izravno upravljao pobunjeničkim vodstvima na hrvatskim okupiranim područjima (SAO Krajina, SAO Zapadna Slavonija, SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem te dubrovačko područje). Milošević se smatra odgovornim za progon oko 170.000 Hrvata i drugih nesrba, i ubijanje i zatočenje tisuća civila u ratu u Hrvatskoj u razdoblju između kolovoza "91. do lipnja "92., datuma službenog povlačenja JNA iz Hrvatske.

Miloševiću je jučer u Haagu pročitana i dopunjena optužnica za ratne zločine na Kosovu.

Nakon dolaska u sudnicu, u već dobro poznatoj kombinaciji tamnoplavog odijela i crveno-plavo-bijele kravate, stajao do ulaska sudskoga vijeća i pažljivo promatrao prepunu sudsku galeriju. S druge strane, za tužiteljskom klupom, sjedi tužiteljica Carla del Ponte, a gotovo na sredini sudnice, odmaknut od mjesta za branitelje, postavljen je stol za trojicu tzv. "prijatelja suda". Najveći dio sjednice Milošević je prosjedio okrenut sudskoj galeriji u kojoj su bili novinari, pokazujući time sudskom vijeću i tužiteljstvu da ih ignorira. Sjedio je, suprotno pravilima suda i tijekom vlastitoga obraćanja sudskome vijeću.

Iako je britanski sudac Richard May, predsjedatelj tročlanoga sudskog vijeća, odredio čitanje cijelih optužnica na srpskom, a glavna tužiteljica Carla del Ponte prvi put progovorila francuski kako bi ga natjerala da prati izlaganje uz prijevod, Milošević i dalje prkosi Sudu uporno odbijajući svaku obranu i negirajući nadležnost Suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Nizozemski odvjetnik Mischa Vladimiroff, Britanac Steven Kay i Srbin Branislav Tapušković pokušali su osporiti i nadležnost Suda jer ne poštuje državni suverenitet suđenjem jednom šefu države.

- Poplava novih optužnica ne može potopiti istinu koju znaju milijuni ljudi. A to je da se narod branio legitimnim sredstvima protiv agresije Clintonove administracije - već tipično arogantnim tonom rekao je Milošević, pozvan da se očituje o podnescima trojice odvjetnika koje mu je dodijelio Sud. Optužnicu je nazvao lažnom, na što mu je sudac May isključio ton u mikrofonu. Rekao mu je da zašuti, ali je Milošević i dalje nastavio govoriti.

Zbog Miloševića, u Sudu i oko njega pojačane su mjere sigurnosti. Procesu su nazočili i hrvatski veleposlanik Jakša Mujačić i šef Ureda za suradnju sa Sudom Orsat Miljenić, koji su zajedno sa stotinjak novinara pratili tijek nepredvidivog i cjelodnevnog procesa.

DEN HAAG Borna Keserović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije