Sukobi kod Mitrovice

Ministar obrane Srbije za krizu na Kosovu krivi vlast u Prištini

kosovo (1)
Reuters/Pixsell
30.07.2011.
u 21:39

Ministar obrane Dragan Šutanovac rekao je da ministarstvo i vojska od početka krize, koja je započela 25. srpnja, postupaju u skladu sa svojim ovlastima

Poslije prošlotjednih događaja na sjeveru Kosova i napetosti koja je i dalje prisutna danas je državni vrh Srbije na izvanrednom zasjedanju Skupštine osudio događaje te su u tijeku konzultacije s ciljem usuglašavanja teksta Deklaracije. Mirko Cvetković, predsjednik Vlade Srbije, rekao je kako je krizu na Kosovu izazvala vlast u Prištini neodgovornim i jednostranim potezima te im je cilj bio da izazovu incidente i isprovociraju lokalno stanovništvo. Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je da je situacija na sjeveru Kosova dramatična te da poprima razmjere izvanrednog stanja i gotovo ratnog sukoba.

- Jedino su pregovori i dijalog rješenje, sve ostalo je katastrofa. Laka rješenja su što gore, to bolje. Nijedna majka ne smije da zaplače, nikome dlaka s glave ne smije da nedostaje. Građani su jedinstveni u tome. Neka oni koji zagovaraju laka rješenja kažu što je alternativa pregovorima - rekao je Stefanović dodajući da predstoje teški dani i da će biti nastavljeni pregovori o rješenjima za blokadu prometnica i graničnih prijelaza. Članovima Skupštine obratio se i Goran Bogdanović, ministar u Vladi Srbije za Kosovo i Metohiju, koji je rekao da je KFOR izašao iz okvira Rezolucije 1244 i zauzeo pozicije Prištine.

- Ovakvim postupanjem KFOR, umjesto spuštanja tenzija, dopustio je da se stvori dojam da vojna misija na grub način krši rezoluciju 1244, a Srbi na sjeveru Kosmeta su strahovali da Priština preko KFOR-a ne dođe do svojih ciljeva. To je doprinijelo neredima i paljenju Jarinja - rekao je Bogdanović.

Ministar obrane Dragan Šutanovac rekao je da ministarstvo i vojska od početka krize, koja je započela 25. srpnja, postupaju u skladu sa svojim ovlastima i međunarodnim sporazumom u želji da spriječe sukobe. On smatra kako je samo splet sretnih okolnosti doprinio da se nije dogodila veća tragedija od one koja se dogodila i da je moglo biti više ranjenih i poginulih.

Ključne riječi

Komentara 27

KA
karambita
22:47 30.07.2011.

Velikazmijo, ne trabunjaj....pises iz mrznje.....istina na Kosovu je sasvim druga od one koja se prikazuje.....narasvno da je Taci dobio zeleno svijetlo od Amera...sam takovo nesto sigurno ne bih uradio

OB
-obrisani-
23:49 30.07.2011.

ovim drvosjećama srbma uvijek je netko kriv ,započinju sve ratove ni jedan ne dobiju jedino što dobiju to su brze noge sa usranm gčama ,a onda cmizdre ko fifice

VE
velikazmija
22:06 30.07.2011.

kad će svijet pročitati to srpsko zavlačenje --i mućke -- jedinstvene srpske politike -- miljanja --i svi su krivi --ko nas bre zavadi --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije