utjecaj na svjedoke

Mladen Bajić u Mostaru tražio dokaz o švercu struje

mravak
Goran Jakuš/PIXSELL
Autori: Senka Knežević/VLM, Ivanka Toma
08.05.2010.
u 16:57

Bivšemu šefu Hrvatske elektropriverede određeno je mjesec dana istražnog zatvora i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, te opasnosti od ponavljanja djela budući da je još uvijek zaposlenik HEP-a.

Bivšemu šefu Hrvatske elektropriverede, Ivanu Mravku danas je određeno mjesec dana istražnog zatvora i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, te opasnosti od ponavljanja djela budući da je još uvijek zaposlenik HEP-a.

Bivšem predsjedniku uprave šibenskog TLM-a, Ivanu Koštanu kojega je USKOK zajedno s njim i bivšim potpredsjednikom Vlade, Damirom Polančecom optužio da su se udružili kako bi iz HEP-a izvukli oko 600 milijuna kuna, sutkinja istrage Županijskog suda u Zagrebu, Jadranka Mandušić također je na mjesec dana posrpremila iza brave kako bi spriječila da utječe na svjedoke.

>> Kosor: Svatko je nevin, dok mu se ne dokaže krivnja

Mravak i Koštan su, podsjetimo, uhićeni zbog sumnje da su sklopili ugovor po kojemu je HEP imao obavezu šibenskome TLM-u prodavati struju po povlaštenoj cijeni koja je bila vezana uz cijenu aluminija na londonskoj burzi. Pritom su bili svjesni da TLM može iskoristiti svega desetak posto te struje, a da ostala struja odlazi u mostarski Aluminij, te da HEP u tome poslu trpi veliku štetu.

U USKOK-u također tvrde kako je u cijelu priču uključen i Damir Polančec jer je s pozicije podpredsjednika Vlade utjecao na to da se saniraju gubici koje je HEP nagomilao ovakvim poslovanjem. Polančeca se izravno tereti da je obmanjivao Vladu i Fond za privatizaciju tvrdnjama kako je HEP u velikim problemima jer nije podizao cijenu struje, pa su mu tako prepuštene dionice JANAF-a vrijedne 145 milijuna kuna. Istoga danakada je bio sklopljen štetni ugovor o prodaji struje TLM-u, bili su mu i otpisani dugovi i privatiziran je za svega jednu kunu.

Istraga zbog koje je Mravak uhićen tek je jedan u nizu sumnjivih poslova koje je sklopio rukovodeći HEP-om.
Večernji list pisao je o više afera, uključujući i prepuštanje struje mostarskom Aluminiju preko šibenskog TLM-a. Istražiteljima je, međutim, trebalo više od pola godine da dovrše predistražne radnje i prikupe dovoljno osnova sumnje za formalno otvaranje istrage.

Zanimljivo je pripomenuti da se u vezi sa mostarskim Aluminijem u kojemu je završavala struja zbog koje je Mravak trenutno pritvoren, a protiv Polančeca je podignuta treća kaznena prijava, istraga vodi i u susjednoj BiH. U tamošnjim medijima objavljen je već čitav niz članaka o navodnim malverzacijama oko privatizacije Aluminija.

Valja pripomenuti da je prije tjedan dana u BiH bio glavni državni odvjentik Mladen Bajić, njegov prvi zamjenik, Dragan Novose, te jedna od tužiteljica iz USKOK-a.

U Državnom odvjentištvu RH ne žele otkriti što je bio razlog odlaska prvog tužitelja u BiH i zašto je poveo i uskočku tužiteljicu, no neslužbeno se može doznati da je jedan od razloga bila i razmjena informacija u istrazi oko malverzacija sa strujom.

Komentara 23

NI
nikkon18
18:27 08.05.2010.

kako je krenulo, slijedeći izborni sabor HDZ-a mogao bi biti organiziran u remetincu.

YO
yohana
18:33 08.05.2010.

dobro je krenulo.ako se tako nastavi HDZ ce biti jaka stranka sa dobrim programom i izgledom da sredi i vodi hrvatsku drzavu.zahvaljujuci gospodi kosor ima vec dosta novih kandidata.

OB
-obrisani-
17:50 08.05.2010.

uskoro će bi slobodan..on je svoj familiji dao ime s našim novcima,pardon,nije kriv dok se ne dokaže..novac lako isparava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije