Terorizam

Napad na Domodedovo inspiriran videoigrom

call of duty
Youtube
26.01.2011.
u 18:00

Prije godinu dana na tržište igara za računala stigao je Call of Duty: Modern Warfare 2, a u jednoj od razina ove igre od igrača se očekuje da u ulozi terorista upadne na neimenovani ruski aerodrom i napravi pokolj među putnicima

Napad na moskovski aerodrom Domodedovo u kojem je par bombaša samoubojica detonirao eksploziv među putnicima ubivši pri tome 35, a ranivši više od 180 osoba, inspiriran je računalnom igricom, tvrde ruski mediji. Podsjećaju kako je prije godinu dana na tržište igara za računala stigao Call of Duty: Modern Warfare 2, a u jednoj od razina ove igrice od igrača se očekuje da u ulozi terorista upadne na neimenovani ruski aerodrom i napravi pokolj među putnicima.

– Užasno je kad se vidi koliko igra nalikuje na stvarni događaj. Vrlo je lako moguće da se teroristi služe DVD-ima ili računalnim igrama kao inspiracijom za svoje akcije – kaže Walid Phares, direktor američkoga projekta Future Terorism.

Za razliku od stvarnoga napada na Domodedovu, teroristi upotrebljavaju automatsko oružje, a ne bombe, no sve ostalo posve je nalik na napad koji je izvršen u ponedjeljak. Slike terminala s porazbacanim tijelima, ranjenicima koji leže na pokretnim stubama i među hrpom prtljage kao da su snimljene na Domodedevu neposredno nakon napada. Pokaže li se da su se teroristi doista koristili igrom kao idejom za izvođenje napada, bit će to već drugi napad u kojemu militanti prije svojih akcija upotrebljavaju računalne igre. Naime, i napadači na SAD 11. rujna 2001. uvježbavali su vožnju aviona na Microsoftovu Flight Simulatoru.

– Proizvođači igara ističu da njihovi programi nemaju veze sa stvarnošću, ali radikalni militanti koriste se igricama za uvježbavanje različitih vrsta napada – kaže Phares. Inače, Call of Duty 2 jedna je od najprodavanijih igara prošle godine, a svojim je tvorcima donijela oko milijardu dolara.

Ključne riječi

Komentara 11

NJ
Njamanjam
18:55 26.01.2011.

Eto vidimo da nisu samo hrvatski mediji mutavi.

BA
Babaroga
19:09 26.01.2011.

Inače igram svaku igricu koja izađe na kompu ali Modern Warfare je jedina koju sam preskočio radi ovog. To je prebolesno čak i za jednu igricu. Upišite na Youtubeu \"No Russian\" i prvi rezultati će biti navedeni isječci. Savjetujem daa ne jedete ništa prije toga.

DU
Deleted user
07:09 27.01.2011.

Već vidim kako se \"Radeoni\" prodaju po Čečeniji i okolnim zemljama....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije