SAMOBOR

Novinar pred sudom zbog "ekskluzive" o samoborskim klupama

01.10.2001.
u 00:00

* Općinska državna odvjetnica u optužnici zamjera Robertu Škiljanu što je kao član samoborskog Poglavarstva u svojim novinama objavio tekst i fotografije o uređenju glavnog gradskog trga prije sazivanja konferencije za novinare

Samoborski novinar Robert Škiljan, glavni urednik lokalnog "Samoborskog glasnika", završit će na sudu jer je u drugoj polovici 2000. godine objavio podatke o trošenju proračunskog novca za reprezentaciju te fotografije klupa i žardinijera za uređenje samoborskog glavnog trga. Time je, kako stoji u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Samoboru, sebi pribavio neimovinsku korist jer je u to vrijeme bio i član Samoborskoga poglavarstva. Budući da je spomenute podatke i fotografije objavio prije sazivanja konferencije za novinare, općinska državna odvjetnica Ana-Marija Vraneković smatra da je povrijedio prava drugih novinara samoborskih tiskovina, pa je optužnica podignuta, a nije zahtijevano provođenje istrage.

Imperij uzvraća udarac

- Taj me predmet zatekao kada sam se u travnju ove godine vratila s rodiljnog dopusta i bilo je dovoljno elemenata za podizanje optužnice. Općinsko državno odvjetništvo više s tim nema ništa, sve je sada na sudu. Nije mi samo jasno kako ste vi došli do tih podataka - protupitanjem je pokušala odgovoriti općinska državna odvjetnica Ana-Marija Vraneković.

Škiljan, pak, smatra da je ova optužnica zapravo osveta za kaznenu prijavu koju je on podigao protiv bivšeg gradonačelnika Ivice Bedeničića zbog "osnovane sumnje da je odobravanjem plaćanja računa za reprezentaciju Gradu Samoboru nanio materijalnu štetu, a nepoznatim osobama omogućio nezakonito stjecanje dobiti".

- Velik broj računa bio je izdavan bez specifikacije, ukupna je cijena zaokruživana na 10.000 kuna, 20.000 kuna i slične okrugle svote, pa postoji sumnja da su računi lažni, odnosno uvećavani za iznos koji je nakon naplate podijeljen među sudionicima cijelog posla - objašnjava Škiljan i pita kako to da taj predmet, kao i njegova druga kaznena prijava podignuta zbog neplaćanja naknade za eksploataciju šljunka, stoje u ladici, dok za prijavu protiv njega ne treba ni istraga.

Ana-Marija Vraneković, pak, odgovara kako u njegovim prijavama nije bilo dovoljno elemenata za brzo podizanje optužnica, već su upućene u redovit postupak prikupljanja informacija. Takav različit odnos pravosuđa prema građanima Škiljan opisuje metaforom "Imperij uzvraća udarac".

- Cijela je priča počela još 1997. godine kada sam podnio protiv tadašnjega gradonačelnika Ivice Bedeničića prekršajnu prijavu jer mi nije dopustio uvid u podatke o trošenju proračunskog novca. U svibnju 1999. Bedeničić je i kažnjen na samoborskom Prekršajnom sudu, ali nakon njegove žalbe u kojoj je tvrdio da nije kriv, te moje u kojoj sam tražio veću kaznu, predmet je zastario. I tada sam najavio da ću sve podatke o tome objaviti kada mi budu dostupni, to sam lani i učinio. I zato sam završio na sudu - objašnjava Škiljan povijest ovoga slučaja.

Zašto nije tužen i Bedeničić?

Istom optužnicom stavlja mu se na teret i to da je Grad Samobor plaćene oglase objavljivao mahom u Škiljanovu "Samoborskom glasniku". U to vrijeme, od početka srpnja 2000. do kraja veljače 2001., "Samoborskom glasniku" je, tvrdi Škiljan, Grad platio 9810 kuna za obvezne čestitke i oglase, listu "Naš Samobor" 27.972 kune, a tvrtki "Sezna" čiji je djelomični vlasnik i bivši gradonačelnik Bedeničić, a koja upravlja Radio Samoborom i "Samoborskim novinama", plaćeno je čak 143.513 kuna. Na pitanje zašto i protiv bivšeg gradonačelnika nije podignuta optužnica kada je njegovoj tvrtki najviše plaćeno, općinska državna odvjetnica Ana-Marija Vraneković nije nam odgovorila.

- Državna je odvjetnica zaposlena za HDZ-ove vlasti i sada vraća usluge - veli Škiljan koji željno iščekuje još nezakazanu raspravu. Pritom pita treba li trošiti državni novac za unaprijed izgubljene sudske procese, posebice zato što se više dokaza protiv njega nije ni pokušalo prikupiti istražnim postupkom, koji je ipak jeftiniji od sudskoga. A nakon oslobađajuće presude, u koju uopće ne sumnja, Škiljan najavljuje traženje odštete.

- Budući da živim od organizacije turističkih priredbi, poput Dana samoborskih kremšnita, ovakvim neopravdanim povlačenjem po sudu nanosi mi se velika šteta jer potencijalni sponzori ne žele poslovati sa sumnjivim osobama. Zbog toga će i odšteta biti velika - najavljuje Škiljan.

Piše IVO KOZARČANIN

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije