PRESUDA

Ozlijedio turista, platio kaznu i opet može u gliser

26.07.2002.
u 00:00

* Ronilac Milan Bračić tvrdi da je Nijemac pobjegao s mjesta nesreće, ali toga u optužnici nije bilo

ZADAR - Nakon plaćene novčane kazne, manje od 10 tisuća kuna, Reinhold Karl Treffenfeld neće imati nikakve pravne posljedice, bit će mu vraćeni osobni dokumenti i ukinuta mjera zabrane napuštanja Starigrada. Štoviše, platio je svoj dug i slobodan je činiti što ga je volja. Moći će i dalje voziti gliser, čak će mu novac koji je platio u Hrvatskoj biti vraćen u Njemačkoj jer je sam spomenuo da ima uplaćenu pravnu zaštitu te da može potraživati naknadu.

Reinhold Karl Treffenfeld njemački je državljanin koji je gliserom baylinerom Tina II udario ronioca Milana Bračića u ponedjeljak u Starigradu, a jučer je proglašen krivim na zadarskom Općinskom sudu i pravomoćno osuđen, zbog općeopasne radnje iz nehaja, na novčanu kaznu od 80 dnevnih dohodaka, a to je manje od deset tisuća kuna. Na isti je iznos dan prije zbog dovođenja u opasnost imovine i života osuđen njegov zemljak Adam Herbert Herman, koji je gliserom isti dan teško ozlijedio Slovenca Roberta Tragina, umalo ga ubivši. Obojici je suđeno po skraćenom postupku, a suđenje je završeno u rekordnom vremenu. Za oba kaznena djela predviđena je novčana kazna od deset do 300 dnevnih dohodaka ili kazna zatvora do tri godine.

- Zbog lakših tjelesnih ozljeda koje je dobio Milan Bračić, općinsko Državno odvjetništvo moglo je Reinholda Karla Treffenfelda optužiti samo za općeopasnu radnju iz nehaja, inače bi taj slučaj bio u nadležnosti Prekršajnog suda. Slučaj na Pagu ide pod prometni delikt, pa smo podnijeli optužnicu za dovođenje u opasnost imovine i života. Kazna je za oba kaznena djela ista, a pravno nema uvjeta za podnošenje drukčijih optužnica. Skraćeni je postupak za sva djela koja se kažnjavaju zatvorom do tri godine, a brzo smo ga odradili jer je riječ o strancima. Za kaznena djela počinjena nehajem ne ide se u zatvor, a uvjetno ih nema smisla osuđivati jer su stranci - rekao nam je jučer općinski državni odvjetnik Denis Sokol, spomenuvši da bi sve osim brze osude bilo isto i da je našijenac u pitanju.

Iako oštećeni Milan Bračić, hrvatski umirovljeni branitelj obolio od PTSP-a, tvrdi da je Nijemac pobjegao s mjesta nesreće, u optužnici to nije stajalo.

U obrazloženju presude sutkinja zadarskoga Općinskog suda Dijana Grancarić rekla je da je sud mogao presuditi i novčanu kaznu prema njemačkim dnevnim dohocima, ali da je uzeo u obzir optuženikovu neosuđivanost i primjereno držanje pred sudom. On je, naime, izrazio duboko žaljenje ako je ozlijedio Bračića, ali je tvrdio da je to nemoguće jer ništa nije osjetio. Milan Bračić, koji je u raspravi postavio nebrojena pitanja optuženom, bio je ogorčen jer je smatrao da je novčana kazna premalena. Bračić je uvjeravao Nijemca da ga je morao vidjeti kad mu je iz mora, ranjen, mahao.

- Nisam te vidio. Da sam otišao s mjesta nesreće, pa odmah bi letio iz njemačkog yacht kluba! - odgovorio mu je osuđeni.

Rozeta Bogeljić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije