HAAG Kosta Novaković, treći čovjek “krajinske” vojske, nastavio svjedočiti

Panika u Kninu počela nakon proboja Dinare

14.11.2008.
u 19:25

Treći čovjek vojske RSK Kosta Novaković, u RH osuđen na 20 godina zbog granatiranja Zadra i Šibenika, nastavio je svjedočiti u Haagu. Dan prije Novaković je rekao da je u Kninu bio zadužen samo za vojni klub i orkestar, a premda suočen s dokazima obrane u protuispitivanju Luke Mišetića, branitelja generala Gotovine, ustrajao je na tvrdnjama da nije bilo planske evakuacije lokalnih Srba.

Mišetić je predočio pravce kretanja evakuacije i izjave svjedoka o sudjelovanju Novakovića u izradi i provedbi plana evakuacije, kao i TV snimke njegovih izjava. Vidjelo da su on i posvudašnji Savo Štrbac na Banjolučkoj TV 7. kolovoza 95. govorili o planskom povlačenju u “svrhu očuvanja biološke mase za ono što će uslijediti”.

Novaković pak tvrdi da je to bila tek predstava za javnost. Ipak je, suočen sa svojim potpisom na dokumentima, gdje se zapovijeda da svi oficiri JNA rođeni u RH moraju postati dio “krajiške vojske” žele li sačuvati položaje i plaće, priznao da je cijelo vrijeme bio podređen Generalštabu u Beogradu.

I dalje je tvrdio da je granatiranje HV uzrok panike i odlaska civila, no Mišetić ga je suočio sa svjedočenjem R. Nikolića, tajnika Veritasa koji je rekao da je panika počela u rano poslijepodne 4. kolovoza, kada su s Dinare stigli pripadnici “Minđušara” i pronijeli vijest da su “pukle” linije obrane i da se vojska povlači.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije