Vrijeme i klimatske promjene

Poznata meteorologinja otkriva kakva će biti zima: ‘Ekstremne epizode imali smo i ranije'

Šibenik: Unatoč jakom vjetru  brodske linije održavaju promet
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/10
07.11.2023.
u 15:23

Smatra kako se protiv klimatskih promjena može boriti umanjivanjem utjecaja, npr. prestankom korištenja fosilnih goriva i emitiranjem stakleničkih plinova, a onda i prilagodbom, jer nismo na vrijeme krenuli.

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, direktorica zaštite prirode u WWF-u, kaže kako se ne može za svaki ekstremni klimatski događaj reći u startu da je povezan s klimatskim promjenama, ali da za dio njih i može. 'Atmosfera je za jedan, dva stupnja toplija nego prije 100, 150 godina i to ukazuje da neke promjene imaju veze s klimatskim promjenama. Toplinski valovi… Nikad se nije dogodilo da se tri dana zaredom digne plima i poplavi rive kao prošli tjedan', kaže meteorologinja za N1

Smatra kako se protiv klimatskih promjena može boriti umanjivanjem utjecaja, npr. prestankom korištenja fosilnih goriva i emitiranjem stakleničkih plinova, a onda i prilagodbom, jer nismo na vrijeme krenuli. Ističe kako postoje različiti scenariji koji variraju od optimističnih do onih u kojima se ništa ne poduzima po pitanju klimatskih promjena.

Kako bi oslikala problem spominje primjer Splita u kojem je zabilježeno 76 tropskih noći, te kaže kako će njihov broj još i rasti, a moglo bi se čak dogoditi, kaže, da cijela ljetna sezona bude obilježena tropskom klimom. 'Bojim se da naša djeca neće doživjeti povratak na staro.'

VEZANI ČLANCI 

Posljednji malo trajniji snijeg je bio 2007. ili 2008. 'Današnja djeca, barem u urbanim sredinama, ne znaju kako je živjeti u sredinama u kojima ima snijega. Jako se puno toga mijenja. Sezone već sada vidimo da se mijenjaju, vidimo produženje ljetne sezone. Nije isto kroz cijelu godinu. Kod nas je u perspektivi do sredine stoljeća, jasno da ćemo najveća zatopljenja osjećati upravo ljeti. Sljedeća sezona je zima, primjećujemo porast temperature. A onda dolaze proljeće i jesen kao sezone koje manje reagiraju. To znači da će nam se godina izjednačiti. To utječe i na pomake u vegetaciji', objašnjava Mazzocco Drvar.

'Znanstvenici su već predviđali da će s prvim El Ninom pojačati i sve ovo što znamo kao klimatske promjene jer on donosi nešto toplije vrijeme. I ova zima će vjerojatno biti toplija od prosjeka, ali u nekom ćemo trenutku imati jednu ili dvije snažnije epizode s polarnim zahlađenjima koja nam znaju doći. Imali smo to  prije, sa snijegom u Splitu, ledom u moru. No možemo očekivati toplu zimu u nekom srednjaku, ali pripremila bih se na, vjerojatno u kasnijoj zimi, pokoju epizodu s nekim ekstremnijim vremenom', zaključila je meteorologinja. 

VIDEO Što se to događa s voćkama? Situacija nije dobra, evo što znači cvjetanje usred jeseni 

Komentara 4

DU
Deleted user
15:58 07.11.2023.

Tisućama puta se ponavljaju ovakve besmislene dugoročne prognoze, a skoro svatko zna da je u uvjetima ove kontinentalne klime nemoguće predvidjeti kako će vrijeme biti za više od četiri dana.

BI
bikica7
16:28 07.11.2023.

Što je pjesnikinja htjela reći? Pitam je: i kakva će onda biti zima?

AI
airbender
20:02 07.11.2023.

Ako Europa toliko urla na svoje građane da su krivi za klimatske promjene i ukida im dizelaše, kaj je sa Amerikom, Kinom, Indijom i Rusijom? Mi budemo sami popravili planet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije