HAAŠKI SUD

Praljak suočen s Tuđmanovim transkriptima

05.04.2002.
u 00:00

* Pitanja o progonu Muslimana iz Stoca u srpnju i kolovozu "93. pokazuje da bi to mogao biti jedan od predmeta haaške istrage i novih optužnica

DEN HAAG - Haško tužiteljstvo jučer je pitanjem generalu Slobodanu Praljku je li "od ožujka "92. do studenoga "93. bio visoki časnik Hrvatske vojske kojeg su Franjo Tuđman, HDZ i hrvatska vlada uputili da obavi njihov posao u BiH u cilju potpore velikoj Hrvatskoj" počelo oštro protuispitivanje bivšeg zapovjednika HVO-a na haškom suđenju hercegovačkom Hrvatu Mladenu Naletiliću Tuti.

Nakon što je general Praljak odlučno odbacio pitanje riječima da to "u cijelosti nije točno", tužitelj Kenneth Scott suočio ga je s transkriptom razgovora bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s predstavnicima HVO-a središnje Bosne iz ožujka "93. godine u kojem predsjednik Tuđman, na zahtjev da se Praljka vrati u Travnik kako bi se tamo uspostavio red, kaže da će ga "vratiti natrag i vidjeti koga još možemo vratiti od ljudi iz BiH". U tom transkriptu Tuđman govori o hrvatskim provincijama u BiH kao o "našim provincijama". Tužiteljstvo transkriptima dokazuje međunarodni karakter sukoba na području Hercegovine, odnosno umiješanost Hrvatske u rat u susjednoj BiH.

"Naše provincije"

"Nije li točno da ste poslani u BiH od predsjednika Franje Tuđmana i da ste znali, a i drugi su znali, da ste radili po naputku hrvatske države?", ustrajao je na pitanju tužitelj Scott.

Praljak je rekao kako transkript ne pokazuje da je izdana zapovijed za njegov povratak u BiH nego da se radilo o zahtjevu ljudi. Ponovio je kako je njegov motiv odlazaka u BiH bio da "pomogne kad god je mogao", a "ne po zapovijedi ni predsjednika Tuđmana, ni po zapovijedi Gojka Šuška". On je dodao kako nije bio ni član HDZ-a. Naletilićev branitelj Krešimir Krsnik više je puta prosvjedovao zbog toga što se upotrebljavaju transkripti čiju autentičnost obrana osporava.

U na trenutku vrlo napetoj atmosferi tužitelj Scott posebno je ustrajno ispitivao bivšeg zapovjednika HVO-a o njegovoj zapovjednoj poziciji u odnosu na stolačko područje u ljeto 1993. godine. Progon muslimanskog stanovništa Stoca, inače, nije predmet optužnice protiv Mladena Naletilića i Vinka Martinovića, a tužitelj je brojna pitanja, nakon što je odvjetnik Krešimir Krsnik prosvjedovao mnogo puta upitavši je li ovo unakrsno ispitivanje ili nova istraga, objasnio time da ispituje "kredibilitet svjedoka".

Broj i detaljnost pitanja o progonu muslimanskog stanovništva iz stolačkog područja u srpnju i kolovozu 1993. pokazuje da bi to mogao biti jedan od predmeta istrage haškog tužiteljstva, a time i mogućih novih optužnica.

Od koga je Praljak primao plaću

"Jeste li u srpnju i kolovozu 93. bili zapovjednik svih snaga HVO-a u Bosni?; U tom svojstvu naredili ste uhićenja Muslimana u Stocu?; Jeste li 28. srpnja 1993. godine izdali zapovijed o podizanju bojne pripravnosti snaga na jugoistoku Hercegovine radi akcije?; Jeste li do 5. kolovoza vodili akciju?; Je li točno da su u napadu HVO-a uništene četiri džamije u Stocu, a sljedeće noći odvedeno dvije tisuće Muslimana u Blagaj?", bombardirao je pitanjima tužitelj Scott.

- Ne znam o tome ništa, gospodine tužitelju - ponavljao je na ta pitanja isti odgovor Praljak.

Tužiteljstvo se u protuispitivanju posvetilo i utvrđivanju ovlasti temeljem kojih je Praljak, kao visoki zapovjednik HV-a, odlazio u BiH u 92. i 93. a da nije razriješen dužnosti u Hrvatskoj, a to je zanimalo i haške suce koji su se uključili svojim pitanjima. U tom sklopu tužiteljstvo je nastojalo utvrditi i od koga je u tom periodu Praljak primao plaću. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije