PARLAMENT

Raspušten Hrvatski sabor - Od seksista do narko žaba

18.10.2003.
u 00:00

Svaki su dan zastupnici u saborskom kafiću popili oko dvije kile kave i od šefa Tomčića skupljali opomene

Kad je otvorio kuvertu koju je našao na svome zastupničkom mjestu i kad je iz nje iscurio bijeli prah, Dino Debeljuh izazvao je pravu pomutnju u Saboru. Bilo je to vrijeme svjetske panike zbog antraksa. I tada su predstavnici naroda poletjeli. Prema izlazu, naravno. Prvi je, prisjećaju se zastupnici, bio Ljubo Ćesić Rojs. To je samo jedan od bisera koji se pamte iz mandata ovoga saziva koji je trajao točno tri godine, osam mjeseci i 15 dana. Vjerojatno niste zaboravili velik doprinos Mate Arlovića internetizaciji. Uveo je on pojam emajl, koji se proširio i u stručnim krugovima. Tonči Tadić ostat će zabilježen u povijesti po prijedlogu da se pomoćnik ministra gospodarstva Roman Nota veže za reaktor nuklearke u Krškom, ali i po prijedlogu da slovenska vojska s vježbe na poligonu u Slunju puca po svojoj vojarni na našoj Svetoj Geri.

Ljubitelj kapljice, ali i žena, Marijan Maršić dobio je bukvicu od svojih kolegica koje su ga optužile zbog seksističkih primisli. Zauzimajući se da se vino tretira kao hrana, toliko se zanio da je ispalio: "Čaša vina i cura fina liječe svaku bol." Seksizma je bilo još, a po najcrnjoj njegovoj varijanti pamtit će se Anto Kovačević koji je Vesni Pusić poručio: "Nije za mudraca, nego za madraca." Uz Kovačevića na crnu je listu kolegica došao i Jadranko Mijalić koji je, raspravljajući o proračunu, kazao: "I s malim se koji put treba zadovoljiti." Pamtit će se i originalni doprinos Arlovića borbi protiv droge. Uz standardne opasnosti, predložio je on da se raspravlja i o opasnim žabama koje se snifaju ili ližu, što posebno cijene narkomani. Na duge se sjednice požalio Damir Kajin, koji je upozorio da ga žena više uopće ne vidi.

Najvrednija zastupnica nesumnjivo je bila Jadranka Kosor, koja se javila za raspravu čak 200 puta. Suprotni pol bila je Željka Čizmadija koja se, vjerojatno sramežljiva i samozatajna, javila samo jednom. Svaki su dan zastupnici u saborskom kafiću popili oko dvije kile kave, a u međuvremenu su ljutili šefa Sabora Zlatka Tomčića i skupljali opomene. Prvi je na toj listi bez konkurencije Ljubo Ćesić Rojs, koji je dobio čak 24 opomene, a slijedi ga Ivo Lončar sa 14. No Lončar vodi u broju crvenih kartona - zbog neukrotivog je temperamenta iz sabornice isključen čak četiri puta. Najneposlušnija stranka bio je HDZ s čak 44 opomene.

U informatičkom su znanju zastupnicima bukvicu očitale kuharice, čistačice, saborska straža i drugi službenici koji su puno prije predstavnika naroda u pogon stavili skupi sustav elektroničkog glasovanja. Vladajući su se, kao i u prošlom mandatu, distancirali od naroda kad god su stigli. Počeli su se smješkati i pozdravljati sve oko sebe tek u posljednje vrijeme, kada su postali svjesni da im se mandat bliži kraju. I dok se Vladimir Šeks proslavio po otkrivanju opasnih prislušnih bubica, saborski su se nogometaši iskazali kao humanitarci od formata. Odigrali su oni čak 60 humanitarnih utakmica, pa i nekoliko međunarodnih, te prikupili oko milijun kuna koje su dali bolesnima i siromašnima, najčešće djeci. Selektoru Branku Tušeku i golgeteru Zlatku Canjugi stoga kapa dolje. Sve ovo tek kao podsjetnik na parlamentarne bisere.

Darko ĐURETEK

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije