Rat seli u Gazu

25.04.2002.
u 00:00

GAZA, JERUZALEM - Izraelski tenkovi razmješteni oko židovskog naselja Nitzarim u pojasu Gaze prodrli su jučer ujutro gotovo 500 metara u grad Gazu i otvorili tešku vatru. Preksinoć su kod Netzarima izraelske snage ubile tri Palestinca, a premijer Ariel Sharon najavio je da će se izraelska ofenziva sa Zapadne obale preseliti u Gazu ako se otamo nastave samoubilački napadi.

Militanti u Gazi već su se pripremili za takav razvoj situacije, podižući pješčane grudobrane oko svake četvrti u gradu Gazi i oko svakog izbjegličkog logora. Poučeni primjerima sa Zapadne obale, gdje su izraelski specijalci većinu operacija izvodili noću, maskirani Palestinci noću miniraju prilaze Gazi i stražare u očekivanju izraelskih tenkova. Pripadnici Brigada mučenika Al-Aqse i Hamasa najavili su da će Gazu pretvoriti u "groblje za izraelske vojnike".

Nastavlja se i opsada palestinskog sjedišta u Ramali i Crkve rođenja u Betlehemu, u kojoj se skriva dvjestotinjak Palestinaca. Tri su Palestinca, među kojima jedan ranjenik, evakuirana jučer iz nje.

S palestinskim predsjednikom Yaserom Arafatom jučer su u Ramali dva sata razgovarali šef EU diplomacije Javier Solana i posebni izaslanik EU za Bliski istok M. A. Moratinos.

Izrael se jučer predomislio u vezi s potporom UN-ovoj istrazi o pokolju u Jeninu i ultimativno zatražio promjene mandata UN-ova povjerenstva ili će blokirati misiju. Traže da povjerenstvo ispita i "palestinsku terorističku infrastrukturu" u Jeninu, navedenu kao razlog ulaska trupa, te da stoga u tim uvrste vojne i protuteroristričke stručnjake. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pristao je odgoditi polazak ekipe za utvrđivanje činjenica u Jeninu samo do subote.

U jučerašnjem izvještaju visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Mary Robinson navodi da je 217 Palestinaca ubijeno, a 498 ranjeno u trotjednoj vojnoj ofenzivi na palestinskim područjima. U palestinskim samoubilačkim atentatima život su izgubila 62 Izraelca, a ranjene su 363 osobe. (H, B.Ke.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije