ugrozio okoliš

U Lepoglavi zakopao 37 bačvi punih opasnog otpada

opasni otpad
Jurica Galoić/PIXSELL
01.11.2012.
u 11:13

Iako policija ne navodi ime i prezime, izgledno je da se radi o predsjedniku Uprave čakovečkog TMT-a Damiru Ostoji

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom zbog sumnje da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Čakovcu s pogonom u Lepoglavi ugrozio okoliš otpadom. Iako policija ne navodi ime i prezime, izgledno je da se radi o predsjedniku Uprave čakovečkog TMT-a Damiru Ostoji, koji će dobiti i kaznenu prijavu zbog sumnje da je potajno zakapao opasni otpad kod pogona TMT-a u Lepoglavi.

Opasni otpad je prije nešto malo manje od godinu dana otkrila Inspekcija zaštite okoliša u suradnji varaždinskom policijom u krugu trgovačkog društva TMT d.o.o. u Lepoglavi. Iz zemlje je tada izvađeno 37 metalnih bačvi zapremnine 200 litara. Bačve su bile napunjene otpadnim bojama, lakovima i katranom, koje je Inspekcija tada zaplijenila. Osim toga zaplijenjeno je i 40 kubika kontaminiranog tla, 20 kubika otpadne željezne prašine te 40 kubika metalnog otpada. Sve je poslano na daljnju analizu koja je očito pokazala da se radi o izrazito opasnim tvarima, a dovršenim krim istraživanjem pokazalo se da je za to kriva odgovorna osoba iz TMT-a, odnosno Damir Ostoja.

- Kako se sumnja, navedeni je kao odgovorna osoba, bez pribavljenih dozvola, naložio i dopustio skladištenje, odlaganje i odbacivanje opasnog otpada, te time i ugrožavanje kakvoće zraka, tla i vode. Opisanim kaznenim djelom pogoršani su uvjeti života ljudi i životinja, te je ugrožen opstanak biljnog svijeta na području deponiranja opasnog otpada. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava za spomenuto kazneno djelo – poručili su iz PU varaždinske.

Ključne riječi

Komentara 1

BA
BandaZG
23:24 01.11.2012.

U ovoj je državi jeftinije riskirati kaznu nego propisno zbrinuti otpad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije