Barometar.hr:

Unatoč svemu, novu vladu formirat će HDZ

Tomislav Karamarko
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
28.02.2014.
u 15:36

Na Barometru.hr pokrenuli smo raspravu o tome tko će – SDP ili HDZ dobiti mandat za formiranje nove vlade i koje će od malih stranaka tu odigrati ključnu ulogu

Nakon objave najnovijih rezultata Crobarometra koji upozoravaju na trend slabljenja SDP-a i HDZ-a, koji su spali na tek 20-ak posto potpore birača, posve je jasno da će u sastavljanju iduće vlade ključnu ulogu odigrati male stranke bez kojih se neće moći formirati vladajuća većina. Na Barometru smo stoga pokrenuli raspravu o tome koje su to stranke koje će odlučiti o formiranju nove vlade i tko će – SDP ili HDZ sa svojim partnerima – dobiti priliku za formiranje vlade.

Većina korisnika Barometra u anketi je predvidjela da će novu vladu definitivno formirati HDZ, a to potvrđuju i naši analitičari.

– Bude li politički pametan, na vrijeme se ogradi od ekstremista na desnici i u vlastitim redovima te zaigra na prihvatljivog kandidata za premijera, Karamarko može mirnije čekati parlamentarne izbore nego Milanović – piše tako Visitor.

Navodi da će Karamarko morati birati između Saveza za Hrvatsku i stranaka centra jer se svi zajedno sigurno neće moći složiti. – U odnosu na Savez koji može rasti samo na račun HDZ-a, Hrvatski laburisti, ORaH i Gabrićeva stranka mogu računati i na trenutačno neopredijeljene birače i na one koji će se još razočarati u Kukuriku koaliciju. Pod određenim uvjetima čak i na razočarane HDZ-ovce.

Ne treba zaboraviti ni tzv. manjince koji su uvijek na raspolaganju objema stranama, a značajnu ulogu mogao bi odigrati i Radimir Čačić kojem također nije problem koalirati s bilo kime tko će mu osigurati značajnu poziciju u vlasti. Milan Bandić bi kao i Čačić mogao polučiti određeni uspjeh u nekim izbornim jedinicama, ali su mu potencijalni glasovi suviše raspršeni. Ipak, bude li tijesan rezultat, za sada se čini da hoće, i nekoliko bi ruku moglo donijeti prevagu.

Zoran Milanović u teškom je položaju. Jedino na što može sigurno računati je strah od povratka HDZ-a na vlast, pogotovo ako se Karamarko unaprijed bude vezao uz radikalnu desnicu. Hoće li samo strah biti dovoljan, vrlo je upitno. Ostaje mu jedino da manjim strankama centra da ponudu koju ove ne mogu odbiti, ali bi to značilo daljnje urušavanje SDP-a. Pitanje je kako bi se to odrazilo na stanje unutar stranke jer i ovako već ima puno nezadovoljnih time što je HNS-u dao više nego bi mu stvarni rejting ikada mogao donijeti, pogotovo zato što je sasvim izvjesno da će se HNS-ovo biračko tijelo podijeliti između Čačića i Vesne Pusić...

Problemi HDZ-a i SDP-a ne završavaju na jačanju tzv. trećih stranaka. Obje su stranke na neki način taoci svojih predsjednika. Teško je reći koji je od njih nepopularniji kod građana, utoliko bi obojica već sad morali razmišljati o strategiji kojom će umanjiti taj hendikep. Jedina mogućnost je da se maknu iz fokusa javnosti i u prvi plan istaknu nekog drugog, najbolje kao budućeg mandatara vlade. Forsiranjem simpatičnije osobe koja je uz to stručnjak ili barem ostavlja dojam sposobnosti da vodi tim takvih, obojica bi se mogla povući u sjenu, a borbu za naklonost birača prepustiti onima koji imaju više talenta, više sposobnosti i bolje izglede. Pitanje je samo koliko je svaki od njih spreman na takvo odricanje – smatra Visitor.

Vrlo slično razmišlja i Cauldfield: – Najveći problem HDZ-a i SDP-a nije stvaranje nekih trećih puteva, saveza itd. Obje stranke imaju uteg oko noge u vidu svojih predsjednika. Teško je procijeniti koji je od njih nepopularniji kod birača. Milanović, koji kao predsjednik Vlade RH u svakom nastupu u javnosti pokazuje svoju oskudnu političku i socijalnu inteligenciju, odbija čak i ljevici naklonjene birače. Kukuriku koalicija doživjela je neuspjeh i krah u ekonomskom smislu, svi pokazatelji su gori nego 2011. i teško će sačuvati vlast. Konstantan pad BDP-a, rast nezaposlenosti, rast deficita, rast troškova stanovanja. Sve su to ekonomski pokazatelji koji pokazuju neuspjeh ove vlade, a oko nje su se počeli vezivati i korupcijski skandali. Sumnjive predstečajne nagodbe, česti sukobi interesa, afere lokalnih čelnika HNS-a i SDP-a, opasno nagrizaju aureolu navodnog poštenja i nekorumpiranosti članova Kukuriku koalicije.

Tomislav Karamarko umjesto da poentira i pokaže se kao alternativa bahatom Milanoviću, zabija sebi i HDZ-u autogolove. U Saboru istupa vrlo malo i rijetko, govori samo na zatvorenim skupovima HDZ-a i najčešće se osvrće na razdoblje hrvatske povijesti od 1945. do 1990. godine. Umjesto da poentira i prokaže evidentnu nesposobnost ove vlade, neprestano se vraća u prošlost. Karamarko mora čim prije shvatiti političku situaciju, okrenuti HDZ nazad prema centru, odnosno desnom centru i u prvi plan gurnuti ljude poput Gorana Marića, Drage Prgometa, Plenkovića, Stiera, Domagoja Miloševića, Ivane Maletić, umjesto Martine Dalić, Šuice, Jandrokovića, Tomislava Čuljka, Reinera i ostalih istrošenih, netalentiranih i nedosljednih političara... – ističe Caulfield.

Croat 1899 također je uvjeren da će birači na izborima kazniti ovu "nesposobnu i bahatu vladu koju jedino interesira obrana i nasilno provođenje vlastite ideologije". No, kaže, to ne znači nužno i formiranje neke druge vlade. – Naime, kako u hrvatskoj trenutačno ne postoji nijedna jedina koalicija koja može osvojiti više od 50% glasova, o novoj vladi odlučivat će, kao i do sada, politička trgovina.
HDZ, glavna opozicijska stranka i stranka s najvećom stranačkom infrastrukturom, glatko će pobijediti na idućim parlamentarnim izborima. Iluzorno je misliti da će to biti netko drugi jer SDP, ako ovako nastavi, nema apsolutno nikakve šanse, a ostali "sateliti" kao što su Holy i ORaH, Laburisti, Gabrićev Nacionalni forum, pa i Savez za Hrvatsku, jednostavno nemaju toliku snagu, infrastrukturu, pa ni neka jača imena. Nitko od tih satelita ne može pobijediti, ali potpuno je izvjesno da će dio njih osvojiti saborske mandate.

Tada se javlja pitanje tko će biti uspješniji u već spomenutoj nam političkoj trgovini ili pristojnije rečeno u pregovaranju, kompromisu ili koaliranju. Mišljenja sam da će HDZ (+ Tomašić i BUZ) ovdje imati prednost jer će osvojiti osjetno više saborskih stolaca od kukurikavaca (SDP, HNS, IDS, HSU), pa će im biti lakše doći do tih potrebnih pedeset posto. Ako se bude išlo s ovim navedenim i trenutačnim sastavima koalicija, rezultat će zaista biti takav, unatoč svim anketama, jer nema tog paralelnog svemira koji bi mogao spasiti SDP i aktualnu vladu od gubitka izbora – zaključuje Croat1899, koji smatra da bi HDZ trebao koalirati sa Savezom za Hrvatsku jer bi tada "Hrvati dobili toliko željenu domoljubnu, konzervativnu vladu koja bi mogla biti vrlo transparentna, pa i uspješna, upravo zbog tog nesuglasja i nepovjerenja između HDZ-a i HDSSB-a koji bi se međusobno dosta kontrolirali, nadgledali i dogovarali".

NEKOVARAZDIN se pita: – Desnica? Konzervativizam? HDZ u toj priči? Nekako mi se čini da su Karamarko i njegova ekipa nekako izgubljeni u prostoru i vremenu. Doslovno bauljaju. Malo su po idejama tvrdi konzervativci, a odmah poslije toga čisti socijalisti. Lutaju od krajnje desnice do krajnje ljevice. I da, jedna bitna stvar. Bilo bi dobro da i HDZ i sva politička desna scena izađe iz prošlosti čim prije. Svima nam je već i previše non stop slušati o WW2, o ustašama i partizanima, komunističkim zločinima i slično.

SDP kao stožerna stranka ljevice? Isto kao i HDZ na ljevici. Lutaju i bauljaju. Koliko se čuje i govori, unutarstranačke borbe su na vrhuncu. Linić – Milanović? Previše se bave sobom da bi mogli sa sigurnošću računati na dobar položaj u percepciji javnosti. Ili su toliko uljuljkani zbog problema HDZ-a i desnice da se osjećaju sigurni. Možda misle da u koaliciji s većinom opcija lijevo i u sredini neće imati problema? Tu mislim na ORaH , Gabrića, Kosora i njegove liberale. Uz naravno, umirovljeničke stranke. Politička trgovina i u tom je smjeru poprilično izvjesna. Hvatanje pozicija i procjene trenutka... – piše NEKOVARAZDIN.

>> Barometar.hr: Ocijenite rad političara i izaberite najbolje

Komentara 49

BI
budimo_iskreni
16:45 28.02.2014.

tko će i u kojoj kombinaciji preuzeti vlast (nadajmo se na prijevremenim izborima), nije toliko ni bitno koliko je bitno da konačno s vlasti skinemo ovu jugonostalgičnu, bahatu kukuriku vladu koja je postala najneuspješnija vlada u hrvatskoj povijesti!

DU
Deleted user
18:05 28.02.2014.

Partizani se uspaničili , stvarno bi mogao pobjediti HDZ !

Avatar darkkati
darkkati
19:58 28.02.2014.

HDZ će oprati sve i to sa 65%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije