SUĐENJE

"Vašem direktoru" tri godine zatvora

10.12.2002.
u 00:00

* Sud je zbog apsolutne zastare odbacio pet točaka optužnice, prema kojima je Knežević više tvrtki oštetio za ukupno 80.000 kuna, a razdvojena je optužba prema kojoj je državni proračun oštetio za 1,18 milijuna kuna

RIJEKA - Robert Knežević (29) iz Zadra nepravomoćnom je presudom Općinskog suda u Rijeci osuđen na tri godine zatvora zbog više prijevara i pronevjere. Oštećene stranke sud je uputio na privatne parnice ako žele nadoknaditi štetu koju im je svojim poslovanjem nanio osuđenik.

Knežević je potkraj 1995. godine, kao vlasnik i direktor riječke tvrtke "Fajdetić" d.o.o., od PIK-a Vrbovca naručio veliku količinu prehrambenih proizvoda. Kao jamstvo plaćanja izdao je i bjanKo potpisao 143 akceptna naloga. Kako na računu njegove tvrtke nije bilo dovoljno novca, ostao je PIK-u Vrbovcu dužan 3,529.840 kuna. U isto vrijeme i na sličan način Knežević je oštetio i "Corvis commerce" d.o.o., naručivši veću količinu raznih sireva i ostavši dužan 128.613 kuna. Isovjetan scenarij dogodio se i kad je prehrambene proizvode vrijedne 132.073 kune Kneževićeva tvrtka preuzela od "Corvisa" d.o.o., akceptni nalozi su zbog nedostatka novca na računu ostali nenaplaćeni.

U poslovanju s Kneževićem oštećena je i mljekara "Slavija" iz Starog Petrova Sela. Sir, mlijeko i mliječni proizvodi vrijedni 146.004 kune mljekarima nikada nisu plaćeni. Knežević je osuđen i zbog 351.448 kuna duga nastalog jer tvrtka "Fajdetić" d.o.o. zagrebačkoj "Agrokoki" nije platila isporučena jaja. Svu naručenu, isporučenu i dobavljačima neplaćenu robu Knežević je plasirao na tržište u prodavaonicama "Mesomarkta", tvrtke koja je također bila njegovo vlasništvo.

Novac koji su u njegovim prodavaonicama ostavljali Riječani, razdragani nevjerojatno niskim cijenama, što uzevši u obzir "trošak" nabave i nije čudo, Knežević je često uzimao gotovinu ne provodeći te iznose kroz poslovne knjige. Tako se okoristio za 2,168.208 kuna.

Prema obrazloženju presude, sva su Kneževićeva kaznena djela dokazana, kao i to da je on u kratkom razdoblju na nezakonit način stekao veliku imovinsku korist. Kao olakotna okolnost ocijenjena je njegova nekažnjavanost u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Knežević trenutno izdržava kaznu od četiri godine zatvora zbog sličnih kaznenih djela. Kod odmjeravanja nove kazne uzeto je u obzir da je mlad, te što je otac jednog djeteta.

Sud je zbog apsolutne zastare odbacio pet točaka optužnice, prema kojima je Knežević oštetio više tvrtki za ukupno 80.000 kuna. Dio optužnice u kojoj se Knežević tereti da je oštetio državni proračun za 1,185.162 kune razdvojen je od ovog postupka, a sudski epilog o toj optužbi tek treba uslijediti.

Po izlasku iz sudnice Knežević je rekao kako nije imao namjeru nikoga oštetiti, kako će se vratiti obiteljskom životu, a kad tad će doći natrag u Rijeku.

T. Rukavina

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije