MONS. DRAŽEN KUTLEŠA

Vatikan odobrio pokretanje beatifikacije omiljenog kardinala Kuharića

Kardinal Franjo Kuharić u razdoblju od 1992 - 1998 godine
Foto: Sinisa Hancic
1/6
31.05.2024.
u 21:48

Na desetu obljetnicu smrti voljenoga kardinala Franje Kuharića, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić objavio je kako su se stekli uvjeti za početak procesa beatifikacije kardinala Kuharića

Sveta Stolica odobrila je pokretanje procesa za beatifikaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, koji je bio omiljen među hrvatskim vjernicima i koji je umro na glasu svetosti. Objavio je to večeras nadbiskup zagrebački mons. Dražen Kutleša na proslavi zaštitnice Grada Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata.

„Danas, na proslavi svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, čijoj je zaštiti prije trideset tri godine kardinal Franjo Kuharić povjerio grad Zagreb, imam čast i zadovoljstvo priopćiti vam radosnu vijest. Nakon što smo zatražili od Dikasterija za kauze svetaca informacije o tome postoji li bilo kakva prepreka od strane Svete Stolice za proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića, spomenuti Dikasterij nam je ovih dana odgovorio da nakon poduzetih izvida s obzirom na Svetu Stolicu nema nikakvih prepreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića”, rekao je mons. Kutleša na početku misnoga slavlja pozdravivši predvoditelja slavlja, tajnika Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup mons. Paul Richard Gallaghera.

Podsjetimo, na desetu obljetnicu smrti voljenoga kardinala Franje Kuharića, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić objavio je kako su se stekli uvjeti za početak procesa beatifikacije kardinala Kuharića. Međutim, taj proces godinama nije se pomaknuo s mrtve točke te je ta tema aktualizirana dolaskom novog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, koji često u propovijedima citira svojega prethodnika kardinala Franju Kuharića kao i bl. kardinala Alojzija Stepinca.

 

GALERIJA Ovo su neobične vrste koje žive u Jadranu: Neke od njih jako su otrovne
Kardinal Franjo Kuharić u razdoblju od 1992 - 1998 godine
1/19

Komentara 4

ŠI
Šime
23:09 31.05.2024.

Možemo uskoro očekivati da patrijarh SPC-a Porfirije i predsjednik Srbije Vučić usprotive se ovomu odobrenju i papa Franjo odobri osnivanje mješovite komisije koja bi trebala ocijeniti ima li osnove za beatifikaciju i kanonizaciju sluge Božjega kardinala Franje Kuharića s obzirom da ga je kardinal Stepinac promovirao u svećenika i da ga je Kuharić hvalio u svojim propovijedima,a SPC.a u krajnjoj liniji odlučuje kod sadašnjeg pape tko od Hrvata može biti proglašen blaženikom ili svetcem.

Avatar kanonik
kanonik
23:08 31.05.2024.

Sad će SPC opet nešto zakuhati.

RO
robertmark
22:43 31.05.2024.

Svaka čast kardinalu Kuhariću koji je bio pravi pastir Hrvata u prelomim vremenima za Hrvatsku koji zaslužuje beatifikaciju, no to ne smije biti varka od strane Vatikana za proglašenje mučenika Stepinca svetim, kojemu hrvatski narod najviše duguje za opstanak identitetata hrvatskog naroda i pripadnosti katoličanstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije