Vijeće EU: Crna Gora kreće na put u Europsku Uniju

23.04.2009.
u 17:56

LUXEMBOURG – Vijeće Europske Unije pozvalo je na današnjoj sjednici u Luxembourgu Europsku komisiju da podnese svoje mišljenje zahtjevu Crne Gore za članstvo u Europskoj Uniji. Taj poziv, koji je do sada bio formalno slijedio zahtjevu zemlje za članstvo u EU, u crnogorskome se slučaju zapleo o protivljenje Berlina nastavku proširenja Unije prije njemačkih parlamentarnih izbora i irskoga referendumskoga usvajanja Lisabonskoga ugovora.

Vijeće je, međutim, ipak odlučilo da se i u slučaju crnogorskoga zahtjeva, koji je još lanjskoga 15. prosinca uručen tadašnjemu predsjedatelju EU francuskome predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, primijeni postupak opisan u članku 49 Ugovora o EU.

Time je Vijeće “ponovno potvrdilo da budućnost Zapadnoga Balkana leži u EU”, te “ponovno naglasilo da napredak svake zemlje k EU ovisi o njezinim pojedinačnim naporima da poštuje kopenhaške kriterije i uvjetovanost Postupka stabilizacije i pridruživanja”, ističe se u priopćenju iz Luxembourga. Nije naveden rok do kada bi EK trebala sastaviti svoje mišljenje, no, neslužbeno, učinit će to tek “tijekom 2010. godine”.
(SdP)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije