SNIZIT ĆE SE TEMPERATURE

Zaboravite na kišu i južinu: Stiže nam stabilno vrijeme, evo do kada ćete uživati u pravoj jeseni

Jesen u parku Maksimir
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
11.10.2024.
u 09:47

Kišu i južinu zaboravit ćemo na neko vrijeme jer će nakon smirivanja u petak nastupiti razdoblje stabilnog jesenskog vremena, a trajat će najmanje do sredine listopada. Temperatura zraka malo će se sniziti, osobito jutarnja. Dnevni hod temperature ovisit će o zadržavanju oblaka, početkom idućeg tjedna i o pojavi magle

Postupno smanjenje naoblake, no i dalje neće biti posve stabilno, a povremeno će uz više oblaka mjestimice pasti i malo kiše, prognoza je Državnog Hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za petak. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita povremeno s olujnim udarima, te sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 16 do 20, na Jadranu između 21 i 25 Celzijevih stupnjeva.

U subotu će biti djelomice, a na Jadranu i pretežno sunčano. U noći u unutrašnjosti prolazno više oblaka, a ponajprije u Gorskoj i središnjoj Hrvatskoj mjestimice može pasti malo kiše. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će umjerena bura, podno Velebita u noći i ujutro i jaka, oslabjeti i okrenuti na mjestimice umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 5 do 9, duž obale i na otocima većinom između 13 i 18 °C. Najviša dnevna od 16 do 21, u Dalmaciji i do 24 °C.

Meteorologinja Tomislava Hojsak za HRT je pripremila detaljniju prognozu. Iznadprosječna toplina i jak vjetar posljedica su približavanja fronte i plitke ciklone. Noćas se premještala preko Hrvatske, pa će južina stati, a počet će pritjecati hladniji zrak. Već u srijedu poslijepodne fronta će napustiti naše krajeve. Glavnina kiše na istoku zemlje pala je tijekom ove noći, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. U petak ujutro će padati još u Podunavlju. Danju posvuda djelomice sunčano.

"Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura oko 12, a dnevna oko 19°C. Već u noći s četvrtka na petak kiša je prestala u središnjoj Hrvatskoj. Petak će stoga proteći djelomice sunčano. No ipak neće biti sasvim stabilno, pa je lokalno još moguće malo kiše. Jutarnja temperatura od 10 do 12°C, a dnevna oko 18°C", prognozirala je Hojsak.

VEZANI ČLANCI:

Barem djelomice sunčano bit će i na zapadu, gdje je također lokalno moguće još malo kiše, osobito tijekom oblačnijeg prijepodneva. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar, na moru umjerena i jaka bura, ujutro i navečer pod Velebitom i s olujnim udarima. Dnevna temperatura od 13 u gorju do 23°C na obali i otocima.

U noći s četvrtka na petka i u Dalmaciji je bila kiša te izraženi pljuskovi s grmljavinom. Već ujutro su nastupili smirivanje i razvedravanje, pa će ostatak dana proteći sunčano. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu ujutro mjestimice bura. More većinom malo i umjereno valovito. Dnevna temperatura od 22 do 24°C. Petak je na jugu počeo pljuskovima s grmljavinom, ponegdje čak izraženim. Od sredine dana stabilnije i sunčanije. U noći će jako i olujno jugo oslabjeti, a zapuhat će umjeren do jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura će porasti na 23 do 25°C."

"Za vikend i početkom idućega tjedna u unutrašnjosti stabilno i barem djelomice sunčano. Jutra će biti svježija, mjestimice s maglom ili niskim oblacima, a dnevna temperatura bit će primjerenija sredini listopada. Na Jadranu pretežno sunčano, na sjeveru povremeno s umjerenom naoblakom. Puhat će slaba do umjerena bura, češće sjeverozapadni vjetar. Temperatura će i ovdje biti malo niža nego proteklih dana, osobito jutarnja", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

FOTO Milton uništio sve pred sobom: Ovo su posljedice razornog uragana na Floridi

Jesen u parku Maksimir
1/41
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije