IZ MINUTE U MINUTU

Rusi podižu nove obrambene linije i nastavljaju s ofenzivom na istoku Ukrajine unatoč invazije u Kursku

Foto: Reuters
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.08.2024.
u 21:58

Aleksej Lihačov, generalni direktor Rosatoma, je upozorio da ukrajinski vojnici ne samo da direktno ugrožavaju Kursku nuklearnu elektranu, već i prijete globalnom razvoju nuklearne energetike

  • Volodimir Zelenski priznao je da se ukrajinske snage bore u ruskoj Kurskoj oblasti
  • Ukrajinske snage probile su granicu u utorak, iznenadivši rusku vojsku
  • Ukrajinski vojnici probili su se do 20 kilometara u Kursku oblast
  • Rusija gradi nove obrambene linije u blizini nuklearne elektrane

 

VIDEO Rusija rasporedila tenkove u pograničnom području Kursk

Tijek događaja: 

20:10 - Ukrajinska vojska u nedjelju je priopćila da su ruske snage nastavile provoditi ofenzivu u istočnoj Ukrajini unatoč upadu ukrajinske vojske u južnu rusku regiju Kursk. Ukrajinski glavni stožer rekao je da se borbe uglavnom vode oko grada Pokrovska u regiji Donjeck, gdje su od nedjelje ujutro ukrajinske snage odbile 26 pokušaja ruskih jedinica da probiju ukrajinsku obranu.

U istom se priopćenju vojske o ukrajinskoj ofenzivi u Kursku navodi samo da rusko topništvo dugog dometa i borbeni zrakoplovi gađaju područje oko ukrajinskog grada Sumija, koji je na ključnom putu opskrbe za jedinice u Kursku. Kijev tvrdi i da su ruske trupe pokušale napredovati prema jednom naselju u blizini grada Torecka u Donjecku. Vojno izvješće kaže da je rusko napredovanje potisnuto, dok je Toreck bio meta ruskih zračnih napada.


17: 20 Širi se glasina o navodnoj ponudi Marije Zaharove Ukrajini, prema kojoj bi Rusija mogla ponuditi vraćanje najveće svjetske nuklearne elektrane u Zaporižju u zamjenu za ukrajinsko odustajanje od napada na Kursku nuklearku. Međutim, rusko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je ove tvrdnje, označivši ih kao lažne vijesti.

Prema izvještajima Komersanta, generalni direktor Rosatoma, Aleksej Lihačov, razgovarao je s Rafaelom Grossijem, šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Lihačov je upozorio da ukrajinski vojnici ne samo da direktno ugrožavaju Kursku nuklearnu elektranu, već i prijete globalnom razvoju nuklearne energetike.


16:25 - Rusija gradi nove obrambene linije rovova u regiji Kursk, u neposrednoj blizini nuklearne elektrane. Utvrde se podižu južno od Kurčatova, blizu nuklearnog pogona, čime se dodatno osigurava ovo strateški važno područje.


15:02 - Guverner ruske zapadne regije Belgorod, također na granici s Ukrajinom, kaže da je najmanje jedan civil ozlijeđen u posljednjim ukrajinskim napadima na tri naselja. Vjačeslav Gladkov kaže da preliminarne informacije pokazuju da je muškarac u gradu Shebekino zadobio rane na nozi i podlaktici i da je sada prevezen u glavni grad regije Belgorod na liječenje.

Osim tiga, naveo je kako su dvije zgrade oštećene u napadima ukrajinskih dronova u dva sela u regiji. U objavi na Telegramu je također objavio kako su ozlijeđena i četiri civila u Shebekinu.


14:33 - Stižu izvješća da su deseci ukrajinskih oklopnih vozila s bijelim trokutom viđeni oko Sumija, graničnog područja gdje je Kijev pokrenuo svoju ofenzivu na Rusiju. Novinari novinske agencije AFP vidjeli su različita vojna vozila s istim bijelim oznakama. Agencija kaže da se trokuti očito koriste za identifikaciju hardvera koji se koristi za ofenzivu koja je u tijeku.

FILE PHOTO: Ukrainian servicemen ride a military vehicle, amid Russia's attack on Ukraine, near the Russian border in Sumy region, Ukraine August 10, 2024. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi/File Photo Photo: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS


13:58 - U najnovijem izvješću, Rusko ministarstvo obrane je izjavilo kako "nastavljaju odbijati pokušaj invazije" ukrajinskih snaga u regiji Kursk. U izviješću stoji da su"spriječeni pokušaji mobilnih neprijateljskih skupina da se oklopnim vozilima probiju duboko u ruski teritorij". Osim toga, Ministarstvo spominje tri lokacije u regiji Kursk (u rasponu između 25 km i 30 km od granice s Ukrajinom) gdje su pogođene ukrajinske snage. 


12:26 - Rusija obećala "oštar odgovor" na najnovije ukajinske napade u nekoliko regija.  "Kijevski režim nastavlja svoje terorističke aktivnosti s jedinim ciljem zastrašivanja miroljubivog stanovništva Rusije", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zakharova. Dodala je kako Ukrajina "savršeno dobro razumije da nedavni napadi "nemaju smisla iz vojne perspektive". Netom prije, lokalni guverner Kurska rekao da je 13 ljudi ozlijeđeno kada je olupina ukrajinskog projektila pala na višekatnicu u gradu.


12:11 - Objavljene su zračne fotografije ukrajinskih tenkova u regiji Kursk. Ove fotografije su stigle od Ruskog ministarstva obrane, piše Reuters.

Foto: Reuters


11:49 - Ukrajinske snage izjavile su kako su tijekom noći s 10. na 11. kolovoza oborene 53 bespilotne letjelice od 57. Dronovi su uništeni u brojnim regijama kao što su Odesa, Kijev, Sumy i Cherkasy. Osim toga, na Telegramu se navodi kako su se u napadu koristile sjevernokorejske rakete, no ta informacija i dalje informacija nije službeno potvrđena od strane BBC-a.


10:11 - Ruski guverner Begoroda je izvijestio kako je jedanaestero ozlijeđenih u ukrajinskim napadima. Naime, u objavi na Telegramu, Vjačeslav Gladkov dodaje da je u napadu dronovima oštećen niz privatnih stambenih kuća i drugih objekata, a oštećena su i vozila diljem regije, piše BBC.


08:11Četverogodišnji dječak i njegov 35-godišnji otac poginuli su kada su krhotine oborenog ruskog oružja pale na kuću u kojoj su živjeli u blizini glavnog grada Kijeva, objavili su ukrajinski dužnosnici u nedjelju, a Rusija je objavila da je srušila dronove i balističke rakete iznad Kurska. Među ozlijeđenima u napadu u okrugu Brovari je i 13-godišnje dijete, objavila je ukrajinska hitna služba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. U videu koji su objavile hitne službe prikazani su radnici kako noću čiste ciglu po ciglu i podižu tijelo djeteta.

Šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak rekao je da su kuću pogodili ostaci bespilotne letjelice, ali službe za hitne slučajeve rekle su da je riječ o ostacima projektila. "Rusija nastavlja ubijati ljude", objavio je Jermak na Telegramu. "Potrebno je uništiti njezinu vojnu infrastrukturu, jer druge argumente neprijatelj ne prihvaća."

Kijev i Moskva niječu da u svojim napadima u ratu koji je Rusija pokrenula u veljači 2022. ciljaju civile. Ruske jedinice protuzračne obrane uništile su 14 bespilotnih letjelica koje je lansirala Ukrajina i četiri taktičke balističke rakete iznad regije Kursk koja graniči s Ukrajinom, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane. Šesnaest bespilotnih letjelica oboreno je iznad regije Voronjež, nekoliko stotina kilometara južno od Moskve, a tri bespilotne letjelice iznad granične regije Belgorod, navodi se. Po jedna bespilotna letjelica uništena je iznad regija Brijansk i Orlov, objavilo je ministarstvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


07:47 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvi je put u subotu priznao da se ukrajinske snage bore u ruskoj Kurskoj oblasti i rekao da je operacija dio nastojanja Kijeva da "pritisne agresora". Ukrajinske snage u utorak su upale na područje Rusije, a Zelenski je dosad šutio o toj operaciji. U subotu je navečer priznao da je o tome razgovarao sa zapovjednikom ukrajinske vojske Oleksandrom Sirskijem.

"Danas sam primio nekoliko izvješća zapovjednika Sirskija u vezi s linijama bojišnice i našim akcijama na teritoriju agresora", rekao je. "Zahvalan sam svakoj postrojbi naših obrambenih snaga. Ukrajina dokazuje da može osigurati potreban pritisak na agresora." Pohvalio je sposobnost vojske da "iznenadi" i zahvalio im je što su zarobili ruske vojnike koji će se koristiti u budućim pregovorima.

Ukrajinske snage probile su granicu u utorak, iznenadivši rusku vojsku nakon mjeseci postupnog napredovanja ruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Ukrajinski vojnici probili su se do 20 kilometara u Kursku oblast, što je najveći ukrajinski napad na ruski teritorij od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. U Rusiju je upalo više od tisuću ukrajinskih vojnika uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila, priopćio je glavni stožer ruske vojske. Vode se teške borbe, a ruski političari i vojska govore da je riječ o ukrajinskoj "invaziji".

Rano u subotu ruske novinske agencije objavile su da je Nacionalni antiteroristički odbor uveo protuterorističke mjere u Kurskoj oblasti te u obližnjim regijama Brjansk i Belgorod. Novinska agencija RIA prenijela je da mjere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenja prometa, pojačano osiguranje oko osjetljivih mjesta i prisluškivanje komunikacija. Rusija je tijekom subote izjavila da je u napadima na ukrajinske snage koristila termobaričku bombu, poznatu i kao vakuumsku bombu, u sklopu "protuterorističke" operacije nakon što je Ukrajina izvela neviđeni upad u regiju Kursk. Prema ruskom ministarstvu obrane, borbe se nastavljaju u zapadnoj regiji Kursk, a zračni napadi uključuju korištenje ovog opasnog oružja, koje može ispariti ljudska tijela zbog ekstremnog pritiska i temperature eksplozije.

Komentara 79

Avatar pendreck
pendreck
09:52 11.08.2024.

Pametni Ukrajinici nisu ludi da krenu na dobro utvrdene ruske polozaje. Pametnije zaobici kao sto sada to rade, za usput jo i zarobe puno rusa i naoruzanja. Izvrsna strategija. A arogantni Ruzzisti nek vide kako izgelda raz iz blizu..

Avatar Moloh
Moloh
10:33 11.08.2024.

Počela je specijalna vojna operacija, cilj je denacifikacija rusije. U novoukrajinskoj regiji "Novoukrajinsk" sa glavnim gradom Kursk, će uskoro biti objavljen referendum (po ruskim demokratskim standardima), o pripojenju navedene regije Ukrajini.

Avatar Joja
Joja
13:30 11.08.2024.

A sta kazu Orban i nas drug predsednik? Znali su komentirat Ukrajinu sad se usutili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije