NOVA EUROPA

Zemljopisci se spore o središtu Europske unije

17.05.2004.
u 00:00

Nijemci zaboravili da je Finska već devet godina članica EU

BRUXELLES - Glavni grad Europske unije Bruxelles nije se, dok je ona do 1. svibnja imala 15 država članica, nalazio baš u njezinu zemljopisnome središtu, ali nije od njega bio ni daleko. Središte EU bilo je, izračunali su zemljopisci, u šezdesetak kilometara udaljenome Viroinvalu u Ardenima, nedaleko od, po izvrsnome pivu i ne manje dobrome siru, poznate opatije Chimay. Viroinval je nastao 1977. godine spajanjem osam mjesnih zajednica, a u njemu živi ukupno 5600 frankofonih stanovnika.

Uključivanjem 10 novih zemalja i pomicanjem granica EU daleko na istok, do Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, pa gotovo i do sirijske obale, čime se EU prostrla kroz tri vremenske zone, na istok se pomaknulo i zemljopisno središte EU. Ali kamo?

Francuski Nacionalni zemljopisni zavod (IGN) objavio je da je novo središte EU u Kleinmaischeidu, selu sa 1300 stanovnika u njemačkoj saveznoj zemlji Porajnje-Falačka, 20 km sjeverno od od Koblenza, a 40 km jugoistočno od Bonna. Izračun je obavio IGN-ov inženjer Jean-Georges Ahffholder, uporabivši matematičku formulu koja je također pokazala da je zemljopisno središte europskoga kontinenta nedaleko od Vilniusa u Litvi.

Njemački je dnevnik "MŠrkische Allgemeine", međutim, objavio izračun zemljopisaca s Budimpeštanskoga sveučilišta, prema kojemu je središte EU 25 u Golzowu, selu s 1500 stanovnika 70 km istočno od Berlina i manje od 10 km zapadno od granice s Poljskom.

- Ne znamo kako su Francuzi došli do svojega izračuna. Možda su u Dansku uračunali i prekomorsko područje Grenlanda - rekla je listu Edit Inotai s Budimpeštanskoga sveučilišta.

Dok se francuski i mađarski zemljopisci ne dogovore, Europljani se mogu zabaviti skandalom za koji su, ovaj put, odgovorni njihovi njemački kolege. Oni su, izrađujući zemljovide proširene EU za potrebe saveznoga Ministarstva za tisak, umjesto EU 25 prikazali - EU 24! Finsko veleposlanstvo u Berlinu odmah je uputilo prosvjednu notu, s upozorenjem da je, sa zemljovida izostavljena, Finska već devet godina punopravna članica EU.

Stojan DE PRATO

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije