nezaštićeni

Bez krova nad glavom zbog građevinske nesavjesnosti

'03.04.2013., Zapresic - Zgrada u Kodrmanovoj 7 u Zapresicu gdje stanovi prokisnjavaju jer zgrada nema dovrseni krov cija je nadogradnja prekinuta 2004. godine.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/3
08.04.2013.
u 18:00

Vlaga nam je pojela zidove, ne možemo normalno živjeti, a građevinac je tvrtku zatvorio i sad ne možemo ništa, kažu stanari

Bolesti dišnih puteva, astma, a na krovu breza - neugodnosti su stanara pet ulaza zgrada u Ulici Drage Kodrmana u Zaprešiću, u centru grada, koji se smatraju žrtvama građevinskog nemara. Još 1998. na zgradama je počela dogradnja u sklopu koje je obećana i nova fasada, bolji kosi a ne ravni krov, te liftovi, što su stanari zdušno prihvatili.

Crna plijesan


– Radove je izvođač izveo na dvama ulazima i stao je, da bi posao nastavila 2001. tvrtka Tisanić iz Zagreba. Podignuti su zidovi na krovu na broju 9, sve je trajalo tri mjeseca i - stalo - kaže Katarina Cazar, koja sa zidova stana na drugom katu i sad skida crnu plijesan od vlage koja izjeda prostore.

– Tisanićevi radnici pri dogradnji su odsjekli staru izolaciju i nepravilno uveli novu, pa stropovi prokišnjavaju - smatraju Darko i Snježana Šimunić, koji u dnevnoj sobi “uživaju” uz lavore za vodu sa stropa. Strpljenje im je iscurilo.

Pred zidom

Upozoravaju kako je dogradnja izvedena ilegalno i bez građevinske dozvole, što je utvrdila i inspekcija, pa je naložila rušenje. No, ni to nije imao tko izvesti jer je Tisanićeva tvrtka 2004. zatvorena. Posljedice, kaže, nestručnosti, osjeća i obitelj Stjepana Filka koja je stan kupila lani i odonda se bori s vlagom.

– Nama je cilj da se sve vrati u prvobitno stanje, odnosno da se sruši, jer mislimo da ne zaslužujemo ovo ruglo. Pa, živimo u zgradi bez krova, na kojem raste breza zbog iznimne vlage. Umjesto normalnih uvjeta imamo botanički vrt - kazuju revoltirani Zaprešićani, priznajući da su pred zidom. Ako će se izgrađeno legalizirati, što je nužno, objekt će, smatraju, pripasti Tisaniću koji ga, kažu, neće može dovršiti. No, s druge strane, i rušenje golih zidova košta, stanari procjenjuju više stotina tisuća kuna, koje oni nemaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije