VEČERNJAKOVO ISTRAŽIVANJE

Mobitel zabranjen u autobusima

02.06.2003.
u 00:00

"Mobiteliranje" u vožnji na vozače utječe kao alkohol, kažu istraživanja Razgovori mobitelima zabranjeni su pokraj vozača novih ZET-ovih autobusa

Zabrana razgovora mobitelom sve je češća u brojnim zagrebačkim institucijama i objektima, pa čak i u novim ZET-ovim autobusima. Moderni aparati sve su osjetljiviji na emisije valova, no, građani nerijetko ignoriraju brojna upozorenja i naljepnice postavljene na ulazu i u samim prostorijama. Pokazalo je to i Večernjakovo istraživanje, gdje su sve te istaknute zabrane i poštuju li građani takva upozorenja.

Iako postoji naljepnica, u novim mercedesovim autobusima putnike ne sprječava da razmjenjuju SMS-ove i razgovaraju mobitelima u blizini vozačevih kabina.

- Novi autobusi imaju naljepnice zabrane razgovora mobitelom u blizini vozačeve kabine i u njoj, jer postoje osjetljivi elektronički aparati koji zbog još neistraženih razloga malo "pobedaste". Slične će naljepnice biti i u novim niskopodnim tramvajima - rekao nam je direktor ZET-a Julijus Pevalek.

Ni u autobusima koji voze međugradske relacije građani za vožnje ne poštuju jasna upozorenja o zabrani upotrebe mobitela. Naprotiv, svjedoci smo da svakih pet minuta netko dobije poruku ili mu zazvoni mobitel a vozači najčešće, želeći pružiti potpuni komfor putnicima, ne mogu ili ne žele poduzeti ništa.

- Znam da ne smijem, ali jako mi je važno da imam upaljen mobitel. Uvijek stanem dalje od vozača jer, vjerujem da neće smetati aparatima ako sam dalje od njega - rekla nam je sedamnaestogodišnja Anita, koja je telefonirala u novom ZET-ovu autobusu.

Prema nekim istraživanjima, dulje "mobiteliranje" u vožnji automobilom na vozače utječe poput alkohola. Smanjuje njihovu koncentraciju i usporava reakcije, no, ta izmjena u prijedlogu Zakona o sigurnosti na cestama čeka treće saborsko čitanje. Upitno je koliko će je, ozakoni li se ta izmjena, vozači poštivati jer kratko promatranje na gradskim prometnicama dokazuje da je držanje mobitela uz uho omiljeno većini vozača i pri opasnim skretanjima. U europskim zemljama vozač uhvaćen kako razgovara mobilnim telefonom može dobiti vrtoglave kazne - do čak 1000 kuna, koliko iznosi kazna u Grčkoj.

Iako je brojnim naljepnicama jasno istaknuto u kojim objektima nije dopušten razgovor mobitelom, primjerice kazalištu, kinu, pojedinim restoranima, bolničkim odjelima, školama i državnim institucijama, one samo apeliraju na kulturu građana i njihovu dobru volju.

U Odjelu za upravne poslove PU zagrebačke u Petrinjskoj nije dopušten razgovor mobitelom. Iako je na vidljivom mjestu velika oznaka s prekriženim mobitelom, građani kao da je ne vide. Dok predaju zahtjeve za osobne iskaznice obavljaju svoje razgovore mobitelom, a na upozorenje o zabrani razgovora mnogi se opravdavaju dugim čekanjem, dosadom ili da nisu vidjeli upozorenje.

MAJA PRIŠTOF, TINA JOKIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije