PROMETNICE

Zagreb u prašini

28.06.2003.
u 00:00

Ljetne obnove prometnica uzrokuju prometni kolaps, a od Ilice do Jukićeve u špici treba i do pola sata

Nedostatak plina, buka, prašina i prometni kolapsi glavni su razlozi negodovanja velikog broja naših sugrađana. Iživcirani čekanjem u dugim kolonama obilazeći raskopanu Klaićevu i Ulicu Republike Austrije, mnogo ih se požalilo Večernjem listu na nesnosne gužve i lošu regulaciju prometa. Vozači su se jučer u špici od Ilice do Jukićeve probijali - čak pola sata!

- Svakodnevno idem na posao Deželićevom i sada mi, umjesto tri minute, treba petnaest minuta do HNK-a - rekao je V. M.

Protekli tjedan mnoge je Zagrepčane zatekao nespremne te su se našli u prometnom kolapsu u Deželićevoj, gdje je na križanju s Kačićevom ukinuto lijevo skretanje. U ponedjeljak su se nepregledne kolone automobila od ranog jutra vukle u nadi da će ipak u dogledno vrijeme stići na posao.

- Najgori je bio ponedjeljak, kada ljudi još nisu znali za novu regulaciju prometa zbog obnove Klaićeve i Ulice Republike Austrije, no sada se promet normalizira jer su građani informirani o smjeru kretanja vozila - izjavio je Zoran Jurić iz Odjela za promet.

Prvi dio radova u Klaićevoj je napravljen - uklonjen je asfaltni sloj i postojeća kolnička konstrukcija, a izvode se i radovi na postavljanju vodovoda od Ulice Republike Austrije do Klaićeve. Stanovnici Klaićeve žale se pak na buku i prašinu zbog koje ne mogu otvoriti prozore.

- Znam da ovo moramo izdržati, nema nam druge. Najgori dio je prošao jer su razbili asfalt pa više neće toliko bučiti. Dobro da živim na četvrtom katu pa ne čujem toliko buku, a i prašine je manje. Jadni oni koji su na prvom - kaže Đuka Kosanović.

U Ulici Republike Austrije osim buke rovokopača i bagera imaju i dodatni problem zbog plina koji je zatvoren iz sigurnosnih razloga.

- Buku još nekako i podnosim, no nemamo plin pa mi je sin donio rešo kako bih mogla kuhati. Kako i bojler imamo na plin, snalazimo se po starinski - kupanjem u lavoru - žali se umirovljenica Milica Popović.

Nezadovoljni Zagrepčani će ipak morati pričekati do 15. rujna kada je planiran završetak svih radova. Obnovom Ulice Republike Austrije tramvajska će se pruga prebaciti na zapadnu stranu uz drvored, gdje je predviđen zeleni pojas, a bit će postavljena nova javna rasvjeta. Klaićeva će dobiti biciklističku stazu, a postojeće će kockice zamijeniti asfalt. One će sljedeće godine biti iskorištene za obnovu Trga sv. Marka na Gornjem gradu.

ANDREA MLINAR

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije