DRASTIČNA MJERA

Jedna europska država uvodi kazne za sve putnike u vozilu ako samo jedan nije vezan pojasom

Zagreb: Goran Pejić, direktor tehničkog sektora Centra za vozila Hrvatske
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
27.07.2024.
u 10:34

Cilj ove izmjene zakona nije samo financijski kažnjavati prekršitelje, već i povećati svijest o važnosti korištenja sigurnosnih pojaseva

Belgija od 1. rujna uvodi značajne promjene u svom Zakonu o cestovnom prometu kako bi povećala sigurnost u prometu. Naime, svi putnici u vozilu bit će kažnjeni ako samo jedan putnik nije vezan sigurnosnim pojasom. Ova rigorozna mjera ima za cilj smanjiti broj prometnih nesreća s ozbiljnim posljedicama.

Prema novim pravilima, nevezana osoba u vozilu platit će kaznu od 100 eura. Međutim, kaznu će platiti i vozač te svi ostali putnici, bez obzira na to jesu li vezani ili ne. Kazna za nevezane osobe je dodatno povećana ako je nevezano dijete, te će u tom slučaju svi u vozilu platiti 150 eura. Cilj ove izmjene zakona nije samo financijski kažnjavati prekršitelje, već i povećati svijest o važnosti korištenja sigurnosnih pojaseva. Vozači i putnici moraju biti svjesni svoje odgovornosti i utjecati na sve putnike da se pridržavaju sigurnosnih mjera.

Prometni stručnjaci podržavaju ove promjene, ističući da sigurnosni pojasevi značajno smanjuju rizik od smrtnog ishoda i teških ozljeda u slučaju nesreće.  Statistički podaci pokazuju da značajan broj prometnih nesreća s teškim posljedicama uključuje nevezane putnike. Uvođenjem ovih mjera, Belgija se nada smanjiti broj takvih slučajeva i poboljšati ukupnu sigurnost na cestama.

GALERIJA Alcatraz na Jadranu: Pogledajte kako danas izgleda Goli otok, zloglasna Titova kaznionica

Zagreb: Goran Pejić, direktor tehničkog sektora Centra za vozila Hrvatske
1/136

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije