Priča o pljački malih dioničara PIK-a Vrbovec poprima nove razmjere na Trgovačkom sudu

Mali dioničari tuže PIK Vrbovec za 1,5 milijuna kuna

hrv-todoric-txt.jpg
import
23.06.2006.
u 19:00

Afera s pljačkom malih dioničara PIK-a Vrbovec poprima nove razmjere. Nakon što su pisali svim relevantnim državnim institucijama i tražili zaštitu te podnijeli kaznenu prijavu protiv onih za koje drže da su odgovorni, mali dioničari pokrenuli su novi sudski postupak koji bi lako mogao završiti u njihovu korist jer su činjenice na njihovoj strani, barem prema dosad dostupnoj dokumentaciji.
Njih 345 opunomoćilo je, naime, zagrebačko odvjetničko društvo "Budin i Penić" za sastavljanje i podnošenje tužbe zagrebačkom Trgovačkom sudu, koja je predana i zaprimljena ovaj tjedan. Sve ih zastupa Vedran Hrabak kao jedan od tih dioničara, a tužba ide protiv njihove bivše tvrtke, PIK-a Vrbovec, koji je od početka prošle godine u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića.

Stečena prava
Radnici PIK-a počeli su otkupljivati dionice tvrtke od 1993. PIK je svaki mjesec s plaće skidao novac za dionice i trebao ga je uplaćivati Fondu za privatizaciju. Tek su poslije doznali da PIK od 20. veljače 2000. do 1. veljače 2001. godine nije uplaćivao novac, a od toga datuma prestali su im oduzimati i od plaće. Tako nisu stekli uvjete za vlasništvo nad dionicama te su izgubili stečena prava glasovanja malih dioničara na skupštini. Novac im nikad nije vraćen. No, najveću su štetu pretrpjeli kad je Skupština PIK-a 10. svibnja 2002. smanjila vrijednost dionice sa sto maraka na samo 14 lipa!
O makinacijama s dionicama odlučio je za Večernji list progovoriti i jedan od bivših predsjednika uprave PIK-a Franjo Dončević, koji je bio na čelu tvrtke od 1986. do 1996. godine. Danas tvrdi da su dionice dobrim dijelom trebale biti namijenjene radnicima, ali da je Agrokor 1995. prekršio dogovor te počeo neprijateljsko preuzimanje, koje mu ipak nije pošlo za rukom.
 Kako nije uspjelo preuzimanje, počeli su pritisci i na mene i na poduzeće. U tome je najnepošteniju igru odigrala Zagrebačka banka koja je odmah nakon neuspjeha blokirala račun PIK-a. Davala je drugima sve informacije o PIK-u i dovela ga u stanje da više ne može normalno funkcionirati. Nastali su problemi, nepovjerenje dobavljača, došlo je do gubitka u poslovanju...

Uloga politike
Ukratko, PIK je sustavno uništavan, kao i njegovo tržište, kako bi mu se što više snizila vrijednost. Najgore su prošli ljudi koji su kupili dionice. Ostali su i bez njih i bez svoga novca. Prilika da mali dioničari spase svoje dionice pojavila se 1999. godine kad je PIK htio preuzeti Enver Moralić. No to politika nije dopustila, a tada je glavnu ulogu igrao hadezeovac Branimir Pasecky, tada zagrebački župan  kaže Dončević.
Mali dioničari uvjereni su u uspjeh tužbe. U njoj navode da su bili vlasnici 24,25 posto dionica nominalne vrijednosti sto njemačkih maraka te PIK tuže za 1,5 milijuna kuna. Tužbom traže da im se vrate otete dionice PIK-a ili da im se isplati odšteta, bilo u obliku drugih dionica, bilo u gotovini.


Županijski odvjetnik o Pankretiću

Kaznena prijava koju su mali dioničari podnijeli protiv bivšeg ministra poljoprivrede Božidara Pankretića i nekoliko bivših predsjednika uprave PIK-a ili članova Nadzornog odbora prebačena je iz Vrbovca na Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici. Tako je odlučio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji nije vjerovao da će Općinsko državno odvjetništvo uspjeti odoljeti pritiscima. Usto, ni vrbovečka policija nije tehnički i ljudski sposobna za to.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije