Bitka za Badel 1862

Meteor lobira kod sindikata, Stanić planira i zapošljavanja

Svjetlan Stanić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
02.06.2016.
u 12:10

Meteor ima oko 200 milijuna kuna prihoda, Slovaci oko 750 milijuna, Zadro oko 1,2 milijarde, a Stanić grupa više od 2,8 milijardi kuna

Sudeći prema prvim reakcijama ulagača na tvrtke koje država prodaje, drugi, veći krug privatizacije mogao bi razbiti bojazni građana stvorene privatizacijom 90-ih i početkom novog tisućljeća.

Za Končar je predano čak 13 ponuda s početnom cijenom od 670 kuna po dionici, a za Badel 1862 vodi se bitka među četiri ponuđača koji u nastojanju da ga preuzmu koriste i pomalo kontroverzna sredstva.

Specifičan proces

Tako je u utorak Meteor grupa predstavnicima sindikata koji djeluju u Badelu prezentirala svoju ponudu. Uključuje ulaganja od 200 milijuna kuna kroz dokapitalizaciju tvrtke i otkup dugova poput kredita NLB banci od 6,5 milijuna eura. Stanić grupa iza koje stoji Svjetlan Stanić, Marinko Zadro s Oštrc grupom te slovačka tvrtka St. Nicolaus nisu imali priliku sindikatima prezentirati svoje ponude pa se u tim tvrtkama čude zašto su sindikati odlučili podržati Meteor grupu. Da im se Meteorov prijedlog iza kojeg stoje Ante Raspudić i bivši prvi čovjek Konzuma Darko Knez čini prihvatljiv potvrdio nam je sindikalist Šime Orešković iz PPDIV-a koji priznaje i da su sindikati poslali pismo upravi u kojem izražavaju potporu jednom ponuđaču iako ostale ponude nisu vidjeli.

– Rado bismo čuli i ostale ponude, ali ono što smo čuli od Meteora zadovoljava nas jer govore o dokapitalizaciji dovoljnoj da tvrtka stane na noge, a i o zadržavanju radnika – kaže Orešković koji je istaknuo da Meteor već pregovara s bankama te da im je dao jamstvo da će odlično surađivati s najvećim distributerima poput Agrokora, Atlantic grupe i Roto prometa. Proces privatizacije Badela 1862 specifičan je po tome što se odvija unutar predstečajne nagodbe pa će uprava predložiti državi odnosno CEPR-u s kojim tvrtkama nastaviti pregovore i koga pozvati da dade obvezujuću ponudu. Zato pismo iz sindikata može utjecati na ravnopravnost položaja natjecatelja za Badel.

Stabilni uz gubitke

Badelu su potrebna velika ulaganja, a kompanija ima više od 655 milijuna kuna kratkoročnih obveza koje se moraju servisirati. Iako je poslovanje stabilizirano, tvrtka i dalje bilježi gubitke. Meteor je lani imao oko 200 milijuna kuna prihoda u tri tvrtke pa su zapravo obećali ulaganja koja su na razini njihova godišnjeg obrtaja. Slovačka tvrtka ima jako iskustvo u sektoru, drži 38 posto domaćeg tržišta i ima stabilne prihode od oko 950 milijuna kuna, a Marinko Zadro i njegovo carstvo koje uključuje šećerane i Dalmacijavino stvara prihode od 1,2 milijarde kuna godišnje i posluje u plusu. Stanić grupa, koja je od Agrokora preuzela Juicy, lani je ostvarila više od 2,8 milijardi kuna prihoda.

– Uvjeren sam da je naša ponuda najbolja za Badel jer osigurava stabilnost poslovanja i vraćanje nagomilanih obveza. Stanić grupa garantira zadržavanje svih zaposlenika Badela i zapošljavanje novih te zadržavanje proizvodnje u pogonima u Zagrebu. Badel Stanić grupi donosi ozbiljan ulazak u proizvodnju alkoholnih pića, dok Stanić Badel daje stabilnost, investicijski potencijal i tim za distribuciju u regiji. Financijski smo stabilni i imamo snage i znanja podići ukupno poslovanje Badela 1862 na višu razinu. – poručio je Svjetlan Stanić.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije