Izložba

Geograf pola stoljeća s istog prozora snima malu povijest grada

Željko Krčadinac
Željko Krčadinac
02.11.2012.
u 15:48

Šebrek nudi Krčadinčevu poslasticu: seriju biranih fotografija obuhvaćenih naslovom “Pogledi s mog prozora”. Već više od 50 godina isti je to prozor: s ugla Bosanske i Ilice

Dobro poznati promicatelj fotografije Vinko Šebrek opet nam je priredio iznenađenje: otkriva nam (ili nas bar podsjeća) na sjajnog fotografa, majstora Željka Krčadinca! Iako je zaslužio glamuroznije izlagačko mjesto od Café bara Fakin u Pavletićevoj 2, i s tako smo predstavljenim “paketom” kadrova zadovoljni jer taj fotografski raritet drukčije valjda ne bismo ni dobili.

“Pogled” za nagradu

Stari gospon Krčadinac (rođ. 1935.) profesor je geografije koji je, međutim, Hrvatsku zadužio upravo svojim iznimno predanim i vrijednim fotografskim radom. Umjesto katedre uz pubertetsku djecu, kruh je do mirovine (2002.) zarađivao kao komercijalist i propagandist u zrakoplovnim kompanijama. Bio je važan dio marketinške ekipe koju je opskrbljivao svojim sjajnim fotografijama!

Ne daju se na prste nabrojiti turističke i druge knjige i publikacije koje je kompletno opremio prizorima koje je sam snimao. Na tisuće je radova i fotografija koje su ga upisale među međunarodno priznate majstore afiapovce.

No ovdje nam Šebrek nudi Krčadinčevu poslasticu: seriju biranih fotografija obuhvaćenih naslovom “Pogledi s mog prozora”. Već više od 50 godina isti je to prozor: s ugla Bosanske i Ilice. A s tog je prozora i balkona Krčadinac snimio više od 500 fotografija. S njima i malu povijest Zagreba i Hrvatske.

Tek prije deset godina shvatio je da te snimke čine ciklus, pa je intenzivirao snimanje. Snimka “Pogled s mog prozora” s ciklamama u prvom planu osvojila je međunarodnu nagradu na jednom fotografskom salonu.

Kišobranom do veselja

Njegova fotografija sindikalnih radničkih prosvjeda nehotice daje veseo prizor: pala je kiša, i sve prekrivaju šareni kišobrani. Poruka fotografije tako nije tragična. Više je u njoj optimizma nego na snimci “razdraganih nogometnih navijača”... Krčadinac i u zadanim uvjetima zna “izdvojiti” posebnu atmosferu. Zaslužio je retrospektivu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije