IZLOŽBA

Povijesni dio Domovinskoga rata

24.05.2002.
u 00:00

ZAGREB - U Galeriji MORH-a "Zvonimir" jučer je otvorena izložba "Hrvatsko vojno znakovlje" koja predstavlja javnosti dio znakova koje je vojska koristila od početka Domovinskoga rata do danas na odorama, potom oblikovanje odličja i znački te oznaka i znački vojne policije, sigurnosno-informativne službe.

Najviše likovnih rješenja koja uz tekstualni dio imaju i razigran slikovni znak, poput helikopterske jedinice MUP-a s helikopterom, Crne mambe (zmija), HV Brinjski vukovi (glava vuka), Vukovarskih šumara, Veterinarske službe Osijek, prometnog voda HV-a i ostale, izradio je Mladen Kakša. Specifičnost je u tehnici jer su sve oznake na tekstilnoj podlozi, a figuralni dio je izvezen koncem. Drugi tip znakovlja koje je više geometrijski simetričnoga oblika izrađeno u metalu kao znakovlje s pretežitom primjenom grba, pletera ili trobojnice za visoke vojne zapovjednike, ministra obrane i pomoćnih resora izradio je Božo Kokan.

Izložili smo samo mali dio znakovlja Hrvatske vojske, onaj dio koji su izradili Mladen Kakša i Božo Kokan, dvojica dizajnera koji su napravili najviše znakova - pojasnila je Zrinka Pillauer Marić, savjetnica za galerijsku djelatnost Ministarstva obrane u Zagrebu.

Likovni umjetnici radili su znak ili dva, a njih dvojica bili su ozbiljno angažirani i radili velike serije. Božu Kokana angažiralo je Ministarstvo obrane, a Mladen Kakša je to radio gotovo na svoju ruku, prema zamislima koje mu je davao netko drugi, a on je oblikovao. Izložba je prigodna, organizirana u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga i Dana Kopnene vojske 28. svibnja. Izložba nije muzejskog nego galerijskog tipa. Druga važna odlika izložbe jest u tome što smo suočeni sa skorašnjim preustrojem Oružanih snaga. Neki će znakovi ukinućem postrojbi automatski biti izbačeni. Stoga su već u ovom trenutku povijesni dio Domovinskoga rata. Izložba se može razgledati do 30. svibnja. (D. J.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije