Put u svemir

dvd_svemir.jpg
import
13.01.2005.
u 12:56

The Right Stuff, hum. pov. pust., 184 min., 1983.; WB/Issa; R: Philip Kaufman; G: Sam Shepard, Ed Harris, Dennis Quaid

Dana 14. listopada 1947. u američkom zrakoplovnom središtu Edwards, pokusni pilot Chuck Yeager je zrakoplovom X-1 probio zvučni zid i tako postao "najbrži čovjek na svijetu". Deset godina kasnije iz sovjetskog je svemirskog središta lansirana prva letjelica koja je sa zemlje došla u orbitu. Kako ne bi zaostali u nadmetanju, Amerikanci se usredotočuju na vlastiti svemirski program i novače buduće astronaute među najboljim pokusnim pilotima. Najbolji od najboljih, Yeager nije izabran jer nema fakultetsko obrazovanje.

Utemeljen na istoimenoj knjizi Toma Wolfea, veličanstven film o pionirskim godinama američkog leta u svemir junačkim pothvatima pristupa vrlo neobično za holivudske standarde. Priču o požrtvovnim i srčanim, uzoritim macho prvacima svog posla iznosi uz obilje ironičnog humora, a unatoč često naglašenoj karikaturalnosti i povremenom nasmijavanju do suza, pun je poštovanja i iskrenog divljenja kako prema svemirskom programu i poznatim astronautima, tako i prema usamljenom vuku, neprepoznatom junaku Yeageru.

Zabavan i ozbiljan, dinamičan, sadržajno bogat i zadivljujuće organiziran, "Put u svemir" nevjerojatnom lakoćom miješa stilove i raspoloženja, te donosi niz nezaboravnih ikonoklastičnih prizora i pobuđuje zanimanje za temu, a jedini (manji) nedostatak mu je gubljenje fokusa i tempa u završnici.

DVD: Dvostruko izdanje na drugom DVD-u nudi više od tri sata neprevedenih dodataka među kojima su najzanimljiviji dokumentarac iz 2003. o nastanku filma, te PBS-ov TV-dokumentarac "John Glenn: Američki junak" koji pati od mrtvačkog tempa, ali pažnju plijeni zanimljivim sadržajem. (J. H.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije